Business & Finance Πέμπτη 26/10/2023, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

Βαρύ το κλίμα στο ΧΑ – Νέα διόρθωση για τις τράπεζες

Βαρύ το κλίμα στο ΧΑ – Νέα διόρθωση για τις τράπεζες

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 1.180 μονάδες, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.177,7 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,6% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 14 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,2% στις 952,3 μονάδες με τις Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς να υποχωρούν περίπου κατά 1,7%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση και της ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ, του ΟΤΕ και της Μυτιληναίος. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της Τέρνα Ενεργειακή, της Viohalco.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+),46%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+0,32%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-1,70%) και των Τραπεζών (-1,48%).

Πάντως, τα μηνύματα που δίνουν οι αναλυτές για τις τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να είναι θετικά ενόψει και των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που ξεκινούν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η Moody’s θεωρεί θετικό για για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank το deal με την UniCredit, καθώς όπως σημειώνει,  η συμφωνία βελτιώνει τα κεφάλαια και την κερδοφορία της ελληνικής τράπεζας, αντισταθμίζοντας την κάπως μειωμένη γεωγραφική διαφοροποίηση του ενεργητικού και των εσόδων της. Παράλληλα, τονίζει ότι το ενδιαφέρον από μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα για την Alpha Bank στηρίζει το θετικό κλίμα στην αγορά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Χθες, η Euroxx Securities επανέλαβε τη θετική της στάση για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών καθώς αναμένει ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν περαιτέρω επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από τόκους, συγκράτηση του κόστους, περιορισμένη ροή νέων NPLs και χαμηλό κόστος κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,7%, ενώ ο γερμανικός DΑX κατά 1%, ενώ αναμένονται αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – για την οποία οι αγορές έχουν υπολογίσει σε ποσοστό άνω του 98% πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων – και την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, από την οποία οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης στο 35%.

Η παγκόσμια άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πλανάται επίσης πάνω από τις αγορές. Η πρόσφατη μεταβλητότητα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την ποσοτική σύσφιξη, ενώ η αναρρίχηση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις προοπτικές των μετοχών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε αποτελέσματα και ΕΚΤ

Η ΕΚΤ συνεδριάζει στην Αθήνα: Παύση στην πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News