Business & Finance Πέμπτη 26/10/2023, 11:01
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε αποτελέσματα και ΕΚΤ

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε αποτελέσματα και ΕΚΤ

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών λόγω της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και μιας σειράς αδύναμων εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών είναι επίσης στραμμένη στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια αργότερα μέσα στην ημέρα με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για την πρώτη παύση του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης μετά από 10 συνεχείς επιτοκιακές αυξήσεις. Εξάλλου, με σημαντική πτώση έκλεισε χθες και η Wall Street, ενώ και οι ασιατικές αγορές σημείωσαν μεγάλη πτώση. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,77% στις 431,9 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 1% στις 14.737,3 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,8% στις 6.860,9 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,69% στις 7.363,5 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,79%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,3%. 

Η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered σημειώνει βουτιά άνω του 10%, καθώς ανακοίνωσε τεράστια απώλεια κερδών λόγω πλήγματος 1 δισ. δολαρίων από την έκθεση στον κινεζικό τραπεζικό τομέα και τον τομέα των ακινήτων.

Οι επενδυτές συνεχίζουν στο μεταξύ να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων με κολοσσούς όπως η Iberdrola, η BNP Paribas, η Mercedes-Benz και η Standard Chartered να συγκεντρώνουν σήμερα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 

Παράλληλα, αξιολογούν τα τεχνολογικά κέρδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, να ανακοινώνει καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα futures της Wall Street δείχνουν νέα πτώση μετά από ένα ευρύ sell-off την Τετάρτη, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Alphabet.

Εν τω μεταξύ, αναμένονται αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – για την οποία οι αγορές έχουν υπολογίσει σε ποσοστό άνω του 98% πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων – και την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, από την οποία οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης στο 35%.

Η παγκόσμια άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πλανάται επίσης πάνω από τις αγορές. Η πρόσφατη μεταβλητότητα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την ποσοτική σύσφιξη, ενώ η αναρρίχηση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις προοπτικές των μετοχών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News