Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις του ευρώ

 Ανοδικά έκλεισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, ειδικά μετά τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης. 

Αυτή η αποδυνάμωση της οικονομίας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ΕΚΤ στη συνεδρίασή της εν όψει των αυριανών ανακοινώσεων. 

Η αγορά πιστεύει ότι το δόγμα υψηλότερα επιτοκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, παρότι αναλυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν προς το παρόν αμετάβλητα. 

Τα σημερινά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα έδειξαν μία μικρή βελτίωση, την πρώτη σε διάρκεια έξι μηνών για το μήνα Οκτώβριο, όμως το κλίμα παραμένει εξασθενημένο και οικονομολόγοι βλέπουν πιθανή μία ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και αυτά της ΕΚΤ για την πιστωτική επέκταση «μειώνουν ακόμη περισσότερο την πιθανότητα νέας επιτοκιακής αύξησης τους επόμενους μήνες, μία αντίληψη που επικρατούσε μέχρι πρότινος», αναφέρει ο Φράνσις Γιάριντ της Deutsche Bank. 

O τραπεζικός δανεισμός πάτησε φρένο τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,87%, όχι και πολύ μακρια από το χαμηλό εβδομάδας που άγγιξε την Τρίτη. Στις αρχές Οκτωβρίου είχε εκτιναχθεί στο 3,024% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιουλιο του 2021. 

Στην ιταλική 10ετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,91%, με άνοδο 6,5 μονάδων βάσης με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να επιστρέφει στις 202 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από την Παρασκευή. 

Στην ελληνική αγορά, οι πιέσεις ήταν πιο συγκρατημένες, με την απόδοση στη 10ετία να ενισχύεται οριακά στο 4,24%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News