Business & Finance Τετάρτη 25/10/2023, 15:40
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα πωλητών σε στενό εύρος συναλλαγών

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα πωλητών σε στενό εύρος συναλλαγών

Ήπια υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών με την αγορά να διορθώνει μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο ενώ στις ευρωαγορές επικρατεί μεταβλητότητα.

O Γενικός Δείκτης στις 15:30, διαμορφώνεται στις 1.192,82 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,31 % με την αξία των συναλλαγών στα 45,75 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (+7,11%), της Motor Oil (+1,16%) και του ΟΤΕ (+0,69%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-2,30%), της Lamda (-1,97%), της Σαράντης (-1,95%) και της Ελλάκτωρ (-1,84%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+0,75%) και των Ταξιδιών (+0,73%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-0,92%) και των Τραπεζών (-0,68%). Οι Alpha Bank και η Πειραιώς υποχωρούν με απώλειες άνω του 1%, ενώ ηπιότερη είναι η πτώση για ΕΤΕ και Eurobank.

Εν τω μεταξύ, τα καλά νέα για τις τράπεζες συνεχίζονται καθώς η Euroxx Securities περιμένει ισχυρά αποτελέσματα, καθώς η περίοδος ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η χρηματιστηριακή διατηρεί την θετική άποψή της για τον κλάδο, δίνοντας σύσταση overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι αναλυτές της Euroxx περιμένουν ένα πολύ  ισχυρό τρίμηνο, με περαιτέρω επιτάχυνση των εσόδων από τόκους, περιορισμό του κόστους, περιορισμένες ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και χαμηλό κόστος ρίσκου.

Η ελληνική αγορά άγγιξε χθες τις 1.200 μονάδες με «όπλο» τις πολύ θετικές εκθέσεις διεθνών επενδυτικών οίκων για τα οφέλη που θα έχει η συμφωνία της ελληνικής συστημικής τράπεζας με την ιταλική UniCredit τόσο για την ίδια την Alpha όσο και για τους μετόχους της, και στον απόηχο της αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P.

Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης S&P χαρακτήρισε το deal Alpha Bank – UniCredit «ορόσημο» για το σύνολο του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οπως τόνισε, η UniCredit είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με μια από τις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία και αποτελεί θετική εξέλιξη στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MR, η ενιαία τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα αποτελέσει την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, με συνολικό μερίδιο αγοράς 13%, έναντι 17% της Banca Transilvania και της BCR που ακολουθεί με 14%. Η νέα τράπεζα στην οποία η Alpha θα διατηρήσει το 9,9% – εισπράττοντας από την πώληση 300 εκατ. ευρώ– θα αποκτήσει σύμφωνα με τις διοικήσεις των δύο μερών την κρίσιμη μάζα για να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από τις συμπληρωματικές εργασίες που εξασφαλίζει η ενοποίηση των δύο τραπεζών στην επιχειρηματική και λιανική τραπεζική.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα βλέπει η Euroxx – Οι τιμές στόχοι για τις μετοχές

Οι δύο άξονες της συμφωνίας Alpha Bank – UniCredit

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News