Business & Finance Τρίτη 24/10/2023, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ο φόβος της ύφεσης έριξε τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Ο φόβος της ύφεσης έριξε τις αποδόσεις του ευρώ
Με πτώση έκλεισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που τα στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες σε Γερμανία και Γαλλία έδειξαν σημάδια ύφεσης, εν μέσω προσδοκιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 
 
Η επιχειρηματική δραστηριότητα έδειξε μεγάλη επιδείνωση αυτό το μήνα, καθώς η ζήτηση υποχώρησε σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με τους δείκτες της S&P Global. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιόρισαν τις χορηγήσεις δανείων στο τρίτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση από νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου εν μέσω του υψηλού κόστους δανεισμού και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. 
 
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 4,5 μονάδες βάσης στο 2,82% με το spread μεταξύ διετών και 10ετών γερμανικών να διαμορφώνεται στο -32,5 μονάδες βάσης, αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των έξι μηνών στις -20,9 στις αρχές Οκτωβρίου. 
 
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 4,80% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να αγγίζει προς στιγμή τις 193,6 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας. 
 
Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 4,23% με το spread στις 143 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,72%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 92 εκατ. ευρώ. 
 
 
moneyreview.gr
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News