Business & Finance Τρίτη 24/10/2023, 13:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκρηξη κερδών περί του 10% για την Alpha

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκρηξη κερδών περί του 10% για την Alpha

Στη ζώνη των 1.190 μονάδων έχει εκτινάξει την αγορά το ράλι της μετοχής της Alpha Bank, μετά τη συμφωνία με την Unicredit. Οι μετοχές της Alpha Bank επανήλθαν σήμερα στη διαπραγμάτευση μετά την χθεσινή αναστολή μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το ΤΧΣ σχετικά με τους όρους της διαδικασίας αποέπένδυσής του. Η τιμή της μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 9,6%, ενώ έχουν διακινηθεί πάνω από 10,7 εκατ. μετοχές, αξίας άνω των 14,7 εκατ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.190,05 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,41% με την αξία των συναλλαγών στα 46,4 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 3,8% στις 975,29 μονάδες, ενώ ισχυρή άνοδο καταγράφουν τόσο η Πειραιώς (2,3%), όσο και η Eurobank (+1,9%) και η ΕΤΕ (+1,7%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean και της Μυτιληναίος, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,36%) και του ΟΤΕ (-0,68%).

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit, η S&P τη χαρακτηρίζει ως ορόσημο για το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η UniCredit είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που συνεργάζεται με μία από τις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Επομένως, οι αναλυτές μιλούν για μια θετική εξέλιξη στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του ελληνικού χρηματοοικονομικού κλάδου και της Alpha Bank.

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινούνται πλέον και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις νέες ενδείξεις ύφεσης από το μέτωπο της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, η οποία συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να αγγίζει πλέον χαμηλό τριών ετών. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 46,5 μονάδες, πολύ χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που δείχνει ύφεση.

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασής της στην Αθήνα, αύριο και μεθαύριο. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για  παύση των επιτοκίων έπειτα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

S&P: Ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας η συμφωνία Alpha-UniCredit

Ευρωαγορές: Μικρή πτώση με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα

H επιστροφή των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα – Τι σημαίνει το deal Alpha με UniCredit

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News