Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: To Μιλάνο έκανε τη διαφορά – Με πτώση ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: To Μιλάνο έκανε τη διαφορά – Με πτώση ο STOXX 600

Mε πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις και οι ανησυχίες για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς κράτησαν τους επενδυτές στο περιθώριο, παρότι ο FTSE MIB στο Μιλάνο ξεχώρισε καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των τοπικών αγορών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,1% μετά την πτώση 3% στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. 

Παρότι οι ηγέτες της Ε.Ε. απευθύνουν έκκληση για «ανθρωπιστική παύση» του πολέμου, ώστε να φθάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε συγκεκριμένους θύλακες. 

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για σημαντικό κίνδυνο των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το νέο άλμα των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων πάνω από το 5%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007, προτού αποκλιμακωθεί προς το τέλος της συνεδρίασης. Σε επιφυλακή βρίσκονται επίσης οι επενδυτές αναμένοντας τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ τρίτου τριμήνου την ίδια ημέρα. 

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και τα τριμηνιαία αποτελέσματα από τις κορυφαίες τεχνολογικές, όπως Microsoft και Alphabet. 

Oι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων σημείωσαν πτώση 1,1%, καθώς οι τιμές των περισσότερων βασικών μετάλλων δέχθηκαν πλήγμα από τις γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ οι ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του real estate άγγιξαν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, προτού περιορίσουν τις απώλειές τους. Ο κλάδος έκλεισε με πτώση 0,6%. 

Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,7%, χάρη στην άνοδο 2,6% της UniCredit καθώς η ιταλική τράπεζα σχεδιάζει να αγοράσει το 9% της Alpha Bank. 

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 14.800,72 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στις 6,850,47 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,4% στις 7.374,83 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,4%.

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News