Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 19:53
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μετά το άλμα των αποδόσεων, αποκλιμάκωση – Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Μετά το άλμα των αποδόσεων, αποκλιμάκωση – Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Σε πτώση γύρισαν οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων, ακολουθώντας κατά πόδας την τάση των αμερικανικών, αφού αρχικά αυξήθηκαν στο πλαίσιο ενός γενικευμένου sell off, που πυροδοτήθηκε από το άλμα του κόστους δανεισμού στην αμερικανική 10ετία πάνω από το 5% στο υψηλότερο επίπεδο 16 ετών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,87%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε κλιμακωθεί στο 2,98%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε αρχικά στο 5,021%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007, για πρώτη φορά σε διάστημα 16 ετών, για να υποχωρήσει όμως εν συνεχεία.  

«Τα γερμανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτα εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη και της Φέντεραλ Ριζέρβ την επόμενη εβδομάδα αλλά και εν μέσω της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή», ανέφερει ο Ράινερ Γκαντερμαν, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 

Επίσης, την Παρασκευή, ο οίκος S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ιταλία, δύο βαθμίες πάνω από την κατηγορία junk με σταθερή προοπτική. Τα ιταλικά ομόλογα παρουσίασαν σήμερα καλύτερη επίδοση από τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακώνεται οκτώ μονάδες βάσης στο 4,85% από το 4,97% που είχε ενισχυθεί στην αρχή της συνεδρίασης. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών περιορίστηκε στις 196 μονάδες βάσης παρότι υπήρξαν αρκετές συνεδριάσεις αυτό το μήνα που ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 4,31% από 4,40% που είχε φθάσει στην αρχή της συνεδρίασης με το spread στις 146 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, η απόδοση του πενταετούς κινήθηκε στο 3,78% με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 37 εκατ.ευρώ. 

Ο οίκος S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, αποτελώντας τον πρώτο απο τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης που προέβη σε αυτή την κίνηση από το 2010 όταν η χώρα διολίσθησε στην κρίση χρέους. 

Ο Λιν Γκράχαμ-Τέιλορ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank, ανέφερε ωστόσο ότι οι επενδυτές περίμεναν εδώ και καιρό την αναβάθμιση, οπότε δεν πρόκειται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά. «Έχω την εντύπωση ότι η κίνηση αυτή έχει προεξοφληθεί. Δεν φαντάζομαι ότι οι επενδυτές θα σπεύσουν να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα». 

Η προσοχή πάντως τώρα είναι στραμμένη στην Αθήνα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, με τους συναλλασσομένους να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Το ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για το τί μέλλει γενέσθαι και για το πώς σχεδιάζει να περιορίσεις τα κρατικά ομόλογα που διακρατεί στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος ΡΕΡΡ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News