Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο – Επισκίασαν οι διεθνείς πιέσεις

Σε αρνητικό έδαφος το Χρηματιστήριο – Επισκίασαν οι διεθνείς πιέσεις

Το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί από την προηγούμενη εβδομάδα στα διεθνή χρηματιστήρια επικράτησε τελικά στην ελληνική αγορά, εξανεμίζοντας τα πρωινά κέρδη. Παρά τις προσπάθειες συντήρησης του θετικού προσήμου μετά την ανακοίνωση της πρότασης UniCredit, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 1.173 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,88 εκατ. ευρώ, ιδίως χάρη στο θετικό ξέσπασμα που υπήρξε στην αρχή της συνεδρίασης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36%, μετά το πρωινό ράλι. Σημειώνεται πως η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha Bank ανεστάλη μετά την έναρξη της συνεδρίασης. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,06%, με στήριγμα την μετοχή της Jumbo, η οποία έκανε άλμα σχεδόν 4,8%. Άνοδο σημείωσε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Mytilineos -ενόψει της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων- η Aegean και ο ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Motor Oil, η μετοχή του Ελλάκτωρα και της Τέρνα Ενεργειακή.

Ο Mid Cap διαμορφώθηκε στις 1.898,73 μονάδες με ήπια άνοδο 0,11%.

Χάθηκε το πρωινό μομέντουμ

Πρόσκαιρη απεδείχθη θετική αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου στην πρόταση εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha Bank από τον ιταλικό όμιλο UniCredit . Σε σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο καλωσόρισε τη στρατηγική συμφωνία των δύο τραπεζών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία. Επεσήμανε όμως ότι πρόκειται για ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σημειώνεται πως το ΤΧΣ δρομολογεί επίσης τη διάθεση ποσοστού 15% έως 25% στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία το Ταμείο διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό, που διαμορφώνεται στο 40,39%. Το τελικό ποσοστό που θα διατεθεί θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στις αγορές κατά τη στιγμή του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών, που τοποθετείται έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Ασθενής φάνηκε να είναι και η ώθηση που έδωσε η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P. Όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά, ο οίκος αξιολόγησης ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρα στο ΒΒΒ- από ΒΒ+, δίνοντας μάλιστα σταθερό outlook.

Απαισιοδοξία στις αγορές της Δύσης

Υπό τη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία παρουσιάζουν μικτή εικόνα. Αυτή την ώρα, πάντως, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες άνω του 0,3%. 

Μικτή είναι η εικόνα και στη Wall Street, καθώς η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο του 5% για πρώτη φορά από το 2007. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να δημοσιεύονται τις επόμενες ημέρες και ιδίως στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Τι σημαίνει το deal με UniCredit – Πρώτο βήμα για πλήρη εξαγορά;

ΤΧΣ: Καλωσορίζει τη συμφωνία Alpha Bank-UniCredit – Θα γίνει διαγωνιστική διαδικασία

Πάνω από το 5% το 10ετές των ΗΠΑ – Προστατευμένη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News