Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 16:52
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στη Wall Street – Σε υψηλό 16 ετών η απόδοση στα 10ετή ομόλογα

Πιέσεις στη Wall Street – Σε υψηλό 16 ετών η απόδοση στα 10ετή ομόλογα

Με πτώση άνοιξαν οι σημερινές συνεδριάσεις στη Wall Street, καθώς η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ξεπέρασε νωρίτερα το επίπεδο του 5% για πρώτη φορά από το 2007 και συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. 

Η αναστάτωση στα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων είχε ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, με το επενδυτικό κλίμα να επιβαρύνεται αφενός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αφετέρου από τα σχόλια του προέδρου της Fed, Jerome Powell, για έλλειψη σαφούς τάσης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. 

Το ψυχολογικό όριο του 5% στο αμερικανικό δεκαετές είναι ορόσημο για τη Wall Street και αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι επενδυτές ποντάρουν όλο και λιγότερο σε άμεση μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Ορισμένοι αναλυτές προεξοφλούν μάλιστα ότι η απόδοση έχει περιθώριο να ανέβει περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι με φόντο τις ανησυχίες για την αύξηση των κρατικών χρεών, το sell-off στα ομόλογα και η αύξηση των αποδόσεων λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, εν αναμονή και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη αλλά και της Fed, την επόμενη εβδομάδα.

Έχοντας περάσει μια «δύσκολη» εβδομάδα, οι βασικοί δείκτες της Wall Street εμφανίζουν σημαντικές απώλειες. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones παρουσιάζει πτώση άνω του 0,5%, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά τουλάχιστον 0,7%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση σχεδόν 1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοσιευτούν τα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, γεγονός που ασκεί πίεση στις μετοχές του κλάδου. Ειδικότερα, σύντομα αναμένονται αποτελέσματα της Alphabet, μητρικής της Google, της Amazon, της Meta και της Microsoft.

Την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 υποχώρησε 2,4%, παρουσιάζοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενώ ο Dow απώλεσε 1,6% της αξίας του. O Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,2%, στη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέο sell off στα ομόλογα – Πάνω από το 5% το 10ετές των ΗΠΑ – «Προστατευμένη» η Ελλάδα

Powell: Εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News