Business & Finance Δευτέρα 23/10/2023, 14:29
ΑΓΟΡΕΣ

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κλιμακώνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις διεθνείς πιέσεις λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή φαίνεται να παραδίδεται το χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο γενικός δείκτης «φλερτάρει» με το αρνητικό πρόσημο μετά το θετικό ξέσπασμα της αγοράς σήμερα το πρωί χάρη στην πρόταση του ιταλικού ομίλου UniCredit για εξαγορά του ποσοστού του ΤΧΣ στην Alpha Bank.

Λίγο πριν τις 3 μ.μ., ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει διακυμάνσεις, παρότι δρομολογείται αποεπένδυση του Ταμείου σε δύο συστημικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική πρόκειται να πάρει τη σκυτάλη τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου για διάθεση ποσοστού από 15-25%.

Σύντομη απεδείχθη και η ώθηση που έδωσε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P. Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο, ο οίκος αναβάθμισε την Παρασκευή το ελληνικό αξιόχρεο στο ΒΒΒ- από ΒΒ+, δίνοντας μάλιστα σταθερό outlook.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε αναζήτηση προσήμου, παίρνοντας μεγαλύτερη ώθηση από τη μετοχή της Jumbo και την Aegean. Μικρότερα κέρδη εμφανίζουν Εθνική και Πειραιώς, ενώ η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha Bank ανεστάλη λίγο μετά το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας επιστρέφει στα μοτίβα της περασμένης εβδομάδας. Παρότι συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, επικρατεί διάχυτη ανησυχία στον επενδυτικό κόσμο λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Υπό τον φόβο κλιμάκωσης του πολέμου και πρόκλησης μιας περιφερειακής σύγκρουσης στην περιοχή, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σημαντικές απώλειες, παρότι οι συνεδριάσεις άνοιξαν με ελαφρώς βελτιωμένο κλίμα. Αυτή την ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες της τάξης του 0,75%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το 9% του ΤΧΣ στην Alpha Bank προτείνει να αγοράσει η UniCredit

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα η S&P – Πώς μπήκε το χρέος σε τροχιά μείωσης

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Alpha Bank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News