Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο εβδομάδος με αισθητές απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Κλείσιμο εβδομάδος με αισθητές απώλειες για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Με απώλειες αποχαιρέτησαν την τρέχουσα εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές ολοκληρώνοντάς την με αρνητικό πρόσημο, βάζοντας τέλος σε ένα σερί τεσσάρων διαδοχικών εβδομάδων, διάστημα κατά το οποίο κατέγραφαν κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε 1,01% και έκλεισε την εβδομάδα αποδυναμωμένος κατά 0,81%, δεχόμενος πιέσεις από τους κλάδους των πρώτων υλών και της ενέργειας οι οποίοι παρουσίασαν σήμερα τη χειρότερη εικόνα με απώλειες 3,10% και 2,62%, με τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών να ακολουθούν κλείνοντας χαμηλότερα 1,92% και 1,75% αντίστοιχα. 

Στη σημερινή συνεδρίαση οι ανησυχίες από τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού σχεδόν σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, κυριάρχησαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Η ανακοίνωση της Pfizer με την οποία δήλωσε ότι μειώνει προσωρινά τις παραδόσεις εμβολίων κορωνοϊού στην Ευρώπη, επιβάρυνε περαιτέρω την ψυχολογία των επενδυτών. 

Η φαρμακοβιομηχανία πήρε την απόφαση αυτή, προκειμένου να αναβαθμίσει την παραγωγική της δυναμικότητά της από τις 1,3 δισ. δόσεις,  σε 2 δισ. δόσεις το χρόνο.

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων το βρετανικό ΑΕΠ τον Νοέμβριο συρρικνώθηκε κατά 2,6% και στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έτρεξε με ρυθμό 0,2%, σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση έμεινε στάσιμος στο 0%, στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού, αρχίζουν ξανά να πληγώνουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. 

Σε μια πρωτοφανή κίνηση σύσσωμη η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραιτήθηκε, μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε αναφορικά με τα επιδόματα παιδιών σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα. 

Στη Γερμανία από σήμερα ξεκίνησε το συνέδριο για την διαδοχή της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, όπου κατά πάσα πιθανότητα αύριο θα προκύψει ο νέος ηγέτης του κόμματος.

Η αναμονή αυτή επηρέασε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, το οποίο ήταν εκ των κυριοτέρων με τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 1,44%, με αυτό του Παρισιού να υποχωρεί κατά 1,22%, του Μιλάνου να διαγράφει 1,13%, στο -0,97% το Λονδίνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News