Business & Finance Παρασκευή 20/10/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ομολογιακές αποδόσεις κινούν τα νήματα – Απώλειες 3,4% για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην εβδομάδα

Οι ομολογιακές αποδόσεις κινούν τα νήματα – Απώλειες 3,4% για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην εβδομάδα

«Κόκκινος» παραμένει ο Οκτώβριος μέχρι στιγμής στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων και και μετοχών, με τις αποδόσεις σε υψηλά πολλών ετών να συνεχίζουν να διαμορφώνουν το κλίμα παρότι η κρίση στη Μέση Ανατολή μαίνεται και τείνει να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με μεγάλες απώλειες, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υπαναχώρησαν οριακά, χωρίς αυτό να δημιουργεί ελπίδες για σταθεροποίηση. Η απόδοση των γερμανικού 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις αρχές Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μία μεγάλη χρονική περίοδο, χωρίς να αποκλείουν τις περαιτέρ επιτοκιακές αυξήσεις.  

Η απόδοση της γερμανικής 10ετίας διαμορφώθηκε σήμερα στο 2,89% με μικρή πτώση τριών μονάδων βάσης, ενώ σε εβδομαδιαία βάση αυξήθηκε 17 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε το 5% την Πέμπτη για πρώτη φορά από το 2007, αφότου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να χρειαστεί πιο αυστηρές συνθήκες δανεισμού για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Άφησε δε την πόρτα ανοικτή για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, παρότι ανέφερε ότι οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις λειτουργούν εν είδει επιτοκιακής αύξησης και γι΄αυτό θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Αφορμή για αυτή τη μικρή αποκλιμάκωση έδωσαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1949, κοντά στο 15% σε ετήσια βάση, σε μία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω. 

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις ετυμηγορίες των οίκων S&P για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας, καθώς και της Moody’s για τη Γαλλία, μετά το κλείσιμο της Wall Street σήμερα Παρασκευή. 

Αναλυτές της Citi ανέφεραν ότι το βασικό τους σενάριο δεν είναι αλλαγή για την Ιταλία και τη Γαλλία, χωρίς ωστόσο να αποκλείσουν υποβάθμιση στο outlook, ειδικά της Ιταλίας, δεδομένου της μεγάλης ανόδου των ιταλικών αποδόσεων και spread. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε σήμερα τέσσερις μονάδες βάσης, στο 4,92%, αφού όμως την Πέμπτη ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα του 5%, αγγίζοντας υψηλό 11ετίας. Σε εβδομαδιαία βάση, αυξήθηκε 15 μονάδες μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά έκλεισε σήμερα στις 202 μονάδες βάσης, αφού μέσα στην εβδομάδα ξέφυγε πάνω από τις 209, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. 

Όσο για την ελληνική αγορά, η απόδοση της 10ετίας έκλεισε στο 4,35% με το spread στις 149 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,82%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκατ. έγιναν στην πενταετία. 

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια επτά μηνών, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις και τα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. 

Απώλειες 3,4% των ευρωπαϊκών μετοχών στην εβδομάδα

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 1,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο επτά μηνών, ενώ στην εβδομάδα απώλεσε 3,4% της αξίας του. 

Τις απώλειες καθοδήγησε ο κλάδος μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με πτώση 3,4%, υπό το βάρος της πτώσης της μετοχής της Boliden κατά 7,2%, καθώς τα κέρδη της υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου στο τρίτο τρίμηνο, εξαιτίας του υψηλού κόστους. 

Επίσης, ο δείκτης ταξιδίων και ψυχαγωγίας υποχώρησε 2,3%, ενώ σημαντική πτώση σημείωσαν και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου με τη UBS να υποχωρεί 2,8%. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,64% στις 14.798,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,52%, στις 6.816,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,3% στις 7.402,14 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,4% στις 27.357 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,29% στις 9.029,10 μονάδες. 

Στο «κόκκινο» αυτή την ώρα και η Wall Street, με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ ο Dow υποχωρούσε περισσότερο από 100 μονάδες υπό το βάρος της μετοχής της American Express, που ανακοίνωσε μεικτά αποτελέσματα. 

Από τις υπόλοιπες αγορές, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά με την τιμή brent πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι, αν και η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη γύρισε σε πτώση διαμορφούμενη στα 89,13 δολάρια. H τιμή του χρυσού οδεύει σταθερά προς τα 2.000 δολάρια η ουγκιά. 

 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Υπέκυψε στις πιέσεις από το Μεσανατολικό

Σε υψηλό 16 ετών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς – Απώλειες στη Wall Street

Αναταραχή στην αγορά πετρελαίου: Ανεβαίνει κι άλλο η τιμή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News