Business & Finance Παρασκευή 20/10/2023, 17:41
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Υπέκυψε στις πιέσεις από το Μεσανατολικό

Χρηματιστήριο: Υπέκυψε στις πιέσεις από το Μεσανατολικό

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μεσανατολικό παρέμεινε το χρηματιστήριο της Αθήνας, υποκύπτοντας στις πιέσεις, οι οποίες επιβαρύνουν και τις αγορές της Ευρώπης. Ακόμη και ενόψει της αξιολόγησης του οίκου S&P σήμερα το βράδυ, ο οποίος αναμένεται ευρέως να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, ο γενικός δείκτης κλείνει τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες 0,31% στις 1.174,91 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,88 εκατ. ευρώ και πήρε «τα πάνω του» μετά από συναπτές συνεδριάσεις με αναιμικό επίπεδο συναλλαγών αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε το θετικό πρόσημο, για να διαμορφώσει τελικά οριακές απώλειες 0,04%. Στήριξη έδωσε η μετοχή της MIG με άνοδο 3,7% και η Mytilineos (1,48%), αλλά και η Jumbo που συνεχίζει για δεύτερη μέρα με μεγάλα κέρδη άνω του 1%. Στον αντίποδα, βαρίδι για τον δείκτη αποτέλεσε η Aegean (-3,36%) και η μετοχή του Ελλάκτωρα (-2,65%), ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει και η Viohalco, η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ.

Οι τράπεζες σημείωναν ασφαλή, αλλά μικρά κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τον δείκτη να ανεβαίνει κατά 0,37%. Άνοδο 0,81% είχε η Εθνική Τράπεζα, η οποία παίρνει τη σκυτάλη μετά τη Eurobank για αποεπένδυση του ΤΧΣ. Το Ταμείο διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΤΕ, που διαμορφώνεται στο 40,39%. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστοί οι όροι της αποεπένδυσης, όπως το ποσοστό και το χρονοδιάγραμμα. Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών τοποθετείται έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας πάντως δεν κατάφερε να απορροφήσει τις διεθνείς πιέσεις παρότι ο οίκος S&P αναμένεται ευρέως να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Οι αναλυτές της Societe Generale έγραφαν σήμερα χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός για να αναβαθμίσει επιτέλους η S&P την Ελλάδα στο BBΒ- με σταθερές προοπτικές». 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η αγορά ομολόγων έχει ήδη εδώ και μήνες προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και αναμένεται πως η επίδρασή της θα είναι περιορισμένη. Αντιθέτως, σημαντική είναι η επίδραση του Μεσανατολικού, που έχει φέρει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς κοντά στο 4,3%.

Βέβαια, η ελληνική αγορά υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλό επταμήνου. Οι απώλειες υπερβαίνουν το 1% και βαθαίνουν από την αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για το σενάριο μιας περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street παρουσιάζει επίσης απώλειες, αν και πολύ πιο περιορισμένες, ιδίως λόγω των χθεσινών σχολίων του προέδρου της Fed, Jerome Powell, για τον πληθωρισμό. Τόνισε πως υπάρχει μεν επιβράδυνση, αλλά δεν είναι αρκετή, ώστε να δημιουργήσει μια πτωτική τάση. Η προσοχή του επενδυτικού κόσμου είναι στραμμένη και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να αγγίζει το 5% για πρώτη φορά από το 2007. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό 16 ετών η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς – Απώλειες στη Wall Street

Σήμερα η ετυμηγορία της S&P: Είναι επιτέλους καιρός για αναβάθμιση, λέει η SocGen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News