Business & Finance Παρασκευή 20/10/2023, 16:24
ΑΓΟΡΕΣ

Αναταραχή στην αγορά πετρελαίου: Ανεβαίνει κι άλλο η τιμή

Αναταραχή στην αγορά πετρελαίου: Ανεβαίνει κι άλλο η τιμή

Σε μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να εξελιχθεί η άνοδος του πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Εάν ακριβύνει περαιτέρω ο μαύρος χρυσός, τότε μπορεί να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές των καυσίμων και να επιταχύνει εκ νέου τον πληθωρισμό στο μπλοκ.

Το πετρέλαιο προσανατολίζεται προς δεύτερη εβδομάδα κερδών, όσο κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Αυτή την ώρα, το brent ενισχύεται κατά τουλάχιστον 1,26% στα 93,4 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 1,33% στα 90,5 δολάρια το βαρέλι.

Το σενάριο μιας περιφερειακής σύγκρουσης, ιδίως με την άμεση εμπλοκή του Ιράν, προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους. Φόβοι επικρατούν και λόγω πιθανών αναταραχών στο πετρελαϊκό εμπόριο μέσω των Στενών του Ορμούζ, από όπου μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Περαιτέρω αναστάτωση προκάλεσε η είδηση ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αναζητά 6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

Βέβαια, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα καταργήσουν τις κυρώσεις στο πετρέλαιο Βενεζουέλας για έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση του Nicolas Maduro θα συμφωνήσει στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών με την αντιπολίτευση. Με την είδηση αυτή «ξεφούσκωσαν» οι τιμές, αλλά δεν ήταν αρκετή, ώστε να τονώσει το ηθικό στην αγορά του πετρελαίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η πετρελαϊκή αγορά μετά την ανάφλεξη στο Μεσανατολικό – Τα σενάρια και ο ρόλος του Ιράν

Deutsche Bank: Τα αόρατα δίκτυα που κινούν την παγκόσμια οικονομία – Οι 5 αδύναμοι κρίκοι

Οι συνέπειες του πολέμου για την ελληνική οικονομία: Ανησυχία για τα καύσιμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News