Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 20:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άλμα στις αποδόσεις – Στην ελληνική 10ετία άγγιξε το 4,42%

Ομόλογα: Άλμα στις αποδόσεις – Στην ελληνική 10ετία άγγιξε το 4,42%

Σε υψηλό 11 ετών εκτινάχθηκε σήμερα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, εν μέσω έντονων ρευστοποιήσεων, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης η άνοδος περιορίστηκε ελαφρώς καθώς οι επενδυτές περίμεναν εναγωνίως την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ.  

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 5,035%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012, για να κλείσει ωστόσο στο 4,98%. 

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 204 μονάδες βάσης, αφού προς στιγμή άγγιξε και τις 209 μονάδες βάσης, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. 

Στην ελληνική αγορά, η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,39%, παρότι ενδοσυνεδριακά έφθασε έως το 4,42% και με το spread στις 150 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε στο 3,87%. Ο ογκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 16 εκατ.ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2022, το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία είχε αγγίξει το 5,12%, το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2017.

Στον «πυρήνα», το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία έφθασε ενδοσυνεδριακά στο 2,95%, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από το υψηλό 12ετίας, του 3,024%, που άγγιξε στις αρχές Οκτωβρίου. 

Η άνοδος των αποδόσεων πυροδοτήθηκε από την αμερικανική αγορά, καθώς η αμερικανική οικονομία αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική. 

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς έφθασε μία ανάσα από το 5%, επίπεδο που είχε να επισκεφθεί ξανά από πριν από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις για επιδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν σε χαμηλό εννεαμήνου, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, δύο μόλις ημέρες μετά τα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής που ήταν καλύτερα του αναμενομένου. 

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους και στους οίκους αξιολόγησης, στον S&P για την Ελλάδα και στον Moody’s για Ιταλία και Γαλλία αύριο Παρασκευή. 

Σύμφωνα με αναλυτές της Citi, το βασικό σενάριο είναι να μην υπάρξει αλλαγή για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας ή της Γαλλία, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μία αλλαγή στην προοπτική. 

Η αποδοση του γαλλικού 10% παρέμεινε σχεδόν στάσιμη στο 3,55%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News