Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 17:40
ΑΓΟΡΕΣ

Έμεινε από δυνάμεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Έμεινε από δυνάμεις το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν ήταν αρκετές οι άμυνες που ανέπτυξε τις τελευταίες ώρες το χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο τελικά υπέκυψε στις εξελίξεις στο μεσανατολικό και ολοκλήρωσε σχεδόν αμετάβλητο μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% και διαμορφώθηκε στις 1.178 μονάδες, κοντά το ενδοσυνεδριακό χαμηλό και αντανακλώντας το απαισιόδοξο επενδυτικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές. Ο τζίρος διαμορφώθηκε εκ νέου σε χαμηλά επίπεδα των 65,7 εκατ. ευρώ.

Στήριξη στην ελληνική αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προσέφερε η μετοχή της Jumbo, η οποία έκλεισε με άνοδο 3,6%, μετά την έγκριση της έκτακτης γενικής συνέλευσης για καταβολή μερίσματος 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε την ημέρα με οριακή άνοδο 0,06% και σημαντικά κέρδη από Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα με μεγάλες απώλειες τουλάχιστον 1,9% βρέθηκαν σήμερα η MIG, η Aegean και η Viohalco.

Ο τραπεζικός δείκτης επιδεικνύοντας μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, έκλεισε τελικά με οριακή άνοδο 0,04%. Σημειώνεται ότι πτώση 0,66% παρουσίασε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ οι επενδυτές αναμένουν αποφάσεις σχετικά με τους όρους αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Η τράπεζα, στην οποία το Ταμείο διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό (40,39%), παίρνει τη σκυτάλη μετά τη Eurobank.

«Βαρίδι» και στη σημερινή συνεδρίαση αποτέλεσαν οι εξελίξεις στο μεσανατολικό, οι οποίες βέβαια επηρεάζουν συνολικά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Οι επενδυτές της ελληνικής αγοράς, όμως, έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή αξιολόγηση του οίκου S&P, όπου δίνεται μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα. Έπειτα και από την αντίστοιχη αναβάθμιση της Ελλάδας από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, οι επόμενες αποφάσεις των S&P και Fitch (1η Δεκεμβρίου) είναι κρίσιμες, προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στα «ραντάρ» των ξένων επενδυτικών  funds.

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικές απώλειες παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της χθεσινής συνεδρίασης, όσο οι επενδυτές «χωνεύουν» τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και αξιολογούν τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει σημαντική πτώση της τάξης του 1,15%. Ο γερμανικός Dax υποχωρεί κατά 0,27%, ο αγγλικός FTSE 100 κατά 1,10%, ο γαλλικός CAC κατά 0,64% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,37%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρώτο βήμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική – Θα διαθέσει 15% έως 25%

ΙΟΒΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2023 και το 2024 για την ελληνική οικονομία

Λονδίνο: Ανέκτησε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News