Business & Finance Πέμπτη 19/10/2023, 12:00
ΑΓΟΡΕΣ

Το Λονδίνο ανέκτησε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης

Το Λονδίνο ανέκτησε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης

Το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης πήρε και πάλι η αγορά του Λονδίνου, παραγκωνίζοντας εκείνη του Παρισιού. Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου έδωσε ώθηση στις ενεργειακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η συνολική κεφαλαιοποίηση  των εταιρειών του Λονδίνο – εξαιρουμένων των ETF και των ADRs- ανέρχεται στα 2.888,4 δισ. δολάρια έναντι 2.887,5 δισ. δολαρίων του Παρισιού.

Το Λονδίνο είχε χάσει τον τίτλο του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από μία πτωτική πορεία των μετοχών που ξεκίνησε με το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Όμως η αγορά του Λονδίνου, στην οποία οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών εμφανίζουν υψηλή στάθμιση, υπερ-αποδίδει το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο τα έχει πάει καλύτερα λόγω του μείγματος των τομέων του», εξηγεί με δηλώσεις της στο Bloomberg η Janet Mui, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς της RBC Brewin Dolphin. «Ο ενεργειακός τομέας μπορεί να προσφέρει αντιστάθμιση κινδύνου έναντι της έκθεσης σε κλάδους των οποίων η ανάπτυξη είναι πιο ευαίσθητη στα επιτόκια ή τον πληθωρισμό», σημειώνει.

Το Λονδίνο ανέκτησε το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης-1

Η Barclays αναβάθμισε τον ενεργειακό κλάδο σε overweight την Τετάρτη, ουσιαστικά συστήνοντας στους πελάτες της να αυξήσουν τις θέσεις τους σε βρετανικές μετοχές και μετοχές αξίας.

Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Παρισιού, όπου το χρηματιστήριο βρίσκεται υπό πίεση, εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας. Οι μετοχές των LVMH, L’Oreal, Hermes International και Kering  αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του δείκτη CAC 40 και βρέθηκαν στο τιμόνι ενός χρηματιστηριακού ράλι νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Όμως όλες αυτές οι μετοχές έχουν υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ζήτηση για ακριβές τσάντες και κοσμήματα αναμένεται να επιβραδυνθεί στην Κίνα, όπως και στην Ευρώπη.

Αυτό τους κόστισε κεφαλαιοποίηση σχεδόν 270 δισ. δολαρίων από τα υψηλά του Απριλίου.

Ασφαλώς, τα προβλήματα του Λονδίνου σε καμία περίπτωση δεν έχουν τελειώσει, με μια οικονομία σε ύφεση και τις εταιρείες να προτιμούν να ενταχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Για τις μικρότερες εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην οικονομία της Βρετανίας, οι προοπτικές είναι πιο θολές.

Με κάποια σημάδια σταθεροποίησης του πληθωρισμού, η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να βρίσκεται στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον Σεπτέμβριο μετά από ένα σερί 14 αυξήσεων, ενώ οι traders ποντάρουν ότι θα κάνει το ίδιο και στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 2 Νοεμβρίου.

Οι προσδοκίες αυτές έχουν αποδυναμώσει τη λίρα, η οποία έχει υποχωρήσει περίπου 2% τον τελευταίο μήνα, κάτι που είναι κρίσιμο για ένα χρηματιστήριο γεμάτο με εξαγωγικές εταιρείες.

Συνολικά, οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America για αυτό τον μήνα. Οι τοποθετήσεις στις βρετανικές μετοχές μειώθηκαν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2022.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Μένει πίσω από ΗΠΑ και Ευρωζώνη – Προβλέψεις για 2 χρόνια συρρίκνωσης

Βρετανία: Έσπασε το πτωτικό σερί του πληθωρισμού

Βρετανία: Οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές – Πρώτη φορά από το 2021 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News