Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλά πολλών ετών οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Κοντά σε υψηλά πολλών ετών οι αποδόσεις του ευρώ

Σε υψηλά πολλών ετών εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ισορροπήσουν την ανάληψη ρίσκου με τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τα τελευταία ανθεκτικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 2,91%, σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό 12ετίας, του 3,024%, που είχε αγγίξει στις αρχές του μηνός. Στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε και η απόδοση του διετούς γερμανικού.

Η ασθενέστερη τάση ανάληψης ρίσκου προσέφερε κάποια στήριξη, όμως βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου η αγορά προεξοφλεί υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της SEB.

Με άνοδο επτά μονάδων βάσης αντέδρασε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το 5%, στο 4,97%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 205 μονάδες βάσης. Σε υψηλό δύο εβδομάδων και η απόδοση του ιταλικού διετούς, στο 4,13%.

Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία κινήθηκε στο 4,37% με το spread στις 151 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,86%. O όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 50 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ έγινε στη 10ετία. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News