Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 20:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντικές απώλειες 1,1% εν μέσω γεωπολιτικής έντασης

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντικές απώλειες 1,1% εν μέσω γεωπολιτικής έντασης

Mε πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, υπό την πίεση του κλάδου φαρμάκων και της βρετανικής AstraZeneca, ενώ οι αυξανόμενες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,1%, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας.  

Η μετοχή της ASML Holding απώλεσε 3,4% της αξίας της, καθώς η κατασκευάστρια ημιαγωγών ανακοίνωσε χαμηλότερες του αναμενομένου παραγγελίες και προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις της θα παραμείνουν στάσιμες το επόμενο έτος. 

Οι μετοχές και των υπόλοιπων εταιρειών ημιαγωγών, όπως ASM International, Aixtron και BE Semiconductor, υποχώρησαν από 0,8% έως 4,5%, παρασύροντας σε πτώση 2,2% τον επιμέρους δείκτη τεχνολογίας. 

«Σήμερα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τον κλάδο ημιαγωγών ήταν η κυρίαρχη είδηση, επειδή πρόκειται για ένα σημαντικό κλάδο για την Ευρώπη», ανέφερε η Ανθή Τσουβάλη, στρατηγική αναλύτρια της State Street Global Markets. 

O δείκτης Euro STOXX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα άγγιξε επίσης το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. 

Η μετοχή της AstraZeneca υποχώρησε 5,8% καθώς φάρμακό της σε πειραματικό στάδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του εντέρου απογοήτευσε ορισμένους αναλυτές. 

 Στην επιδείνωση του κλίματος οδήγησαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία για το μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος παρέμεινε στάσιμος διακόπτοντας την καθοδική πορεία των τριών προηγούμενων μηνών, με αποτέλεσμα να πιέσει το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο σε απώλειες 1,1%. 

Ο κλάδος βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών καθοδήγησε τις απώλειες με πτώση 2,7%, με μοχλό πίεσης την πτώση 3,9% της μετοχής της ArcelorMittal, καθώς η BofA υποβάθμισε το δεύτερη μεγαλύτερο όμιλο χάλυβα σε «neutral» εν μέσω μείωσης της ζήτησης. Σε πτώση 2% και η βαριά βιομηχανία, με τη μετοχή της ΑΒΒ να υποχωρεί 6,5%. 

Ο ενεργειακός κλάδος ήταν ο μοναδικός κερδισμένος της σημερινής συνεδρίασης, παρουσιάζοντας κέρδη 0,3%, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 1,03% στις 15.094,91 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε επίσης 0,91% στις 6.965,99 μονάδες, ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.588 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,82%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,92%.

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News