Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος εν μέσω διεθνούς αναταραχής

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική άνοδος εν μέσω διεθνούς αναταραχής

Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωαγορές, εν μέσω της αυξημένης ανησυχίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται ο τζίρος.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.175 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,48% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,83% με τη Eurobank να προηγείται των κερδών με +2,4%, ενώ ήπιες απώλειες καταγράφει η Πειραιώς.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και της Viohalco (+0,60%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Quest και της Τιτάν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η περιοχή των 1.180-1.200 μονάδων αποτελεί νέο σημείο ισορροπία από το οποίο δεν αναμένεται να απομακρυνθεί σημαντικά η ελληνική αγορά μέχρι και την Παρασκευή, οπότε αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

Εν μέσω των έντονων ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς αγορές δείχνουν γενικά ψύχραιμες παρά τις συνέπειες που μπορεί να έχει -ιδίως στις τιμές του πετρελαίου- ένας πόλεμος στην περιοχή.

Σήμερα, οι ευρωαγορές καταγράφουν οριακές απώλειες στον απόηχο του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αλι στην πόλη της Γάζας και του ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε χθες μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν καλύτερες του αναμενόμενου, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ενδεχομένως ακόμη και να τα αυξήσει περαιτέρω.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συγκρατημένη πτώση με «ανοιχτά» μέτωπα

Γ. Στουρνάρας στους FT: Όχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων – Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μ. Ανατολής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News