Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συγκρατημένη πτώση με «ανοιχτά» μέτωπα

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συγκρατημένη πτώση με «ανοιχτά» μέτωπα

Υποχωρούν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων, καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Στον απόηχο του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αλι στην πόλη της Γάζας, η Ιορδανία ακύρωσε τη τετραμερή σύνοδο των ηγετών, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μεταβεί στο Αμμάν. Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ και θα έχει συνομιλίες με τον Νετανιάχου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,5% στις 447,3 μονάδες με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφοντα στον τεχνολογικό κλάδο, ενώ ενισχύονται οι μετοχές του κλάδου λιανεμπορίου. Ο γερμανικός DAX σημειώνει οριακή πτώση 0,03%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,08%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,29%. Στον Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,03% και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,13%.

Στη Βρετανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε υψηλότερα από το προσδοκώμενο με τις τιμές τροφίμων να υποχωρούν μεν για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, αλλά το κόστος των καυσίμων να εκτινάσσεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 6,7% έπειτα από τρεις συναπτούς μήνες επιβράδυνσης.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε χθες μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν καλύτερες του αναμενόμενου, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ενδεχομένως ακόμη και να τα αυξήσει περαιτέρω.

Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν πτώση, αλλά κέρδισαν κάποιο από το χαμένο έδαφος καθώς τα νεότερα στοιχεία έδειξαν πιο ισχυρή ανάπτυξη της Κίνας κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο έναντι εκτιμήσεων για 4,5%.

Τα futures στη Wall Street υποχωρούν, μετά από μια υποτονική συνεδρίαση την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων, παράλληλα με τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου. Σήμερα, αναμένονται οι εκθέσεις τριμήνου των Morgan Stanley, Netflix και Tesla.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Έσπασε το πτωτικό σερί του πληθωρισμού

Wall Street: Σε αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News