Business & Finance Τρίτη 17/10/2023, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με αμείωτο ρυθμό η άνοδος των αποδόσεων – Η προσοχή στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Με αμείωτο ρυθμό η άνοδος των αποδόσεων – Η προσοχή στην ΕΚΤ

Aνοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τα ασφαλή καταφύγια, παρά την εντεινόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, στρέφοντας αντ΄αυτού την προσοχή τους στην ανάπτυξη, στον πληθωρισμό και στην πολιτική της ΕΚΤ. 

Επιπλέον, τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο ενέτειναν τις ρευστοποιήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ωθώντας την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 4,81% με άνοδο άνω των 10 μονάδων βάσης. 

Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία έφθασε ενδοσυνεδριακά στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου, στο 2,89% για να κλείσει τελικά στο 2,88% με άνοδο 10 μονάδων βάσης. 

Στην ιταλική αγορά, η άνοδος του ιταλικού 10ετούς ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης των 13 μονάδων βάσης, φθάνοντας το 4,90%. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ αυξήθηκαν ακολουθώντας κυρίως την τάση των αμερικανικών, κάτι το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Οι αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Την ίδια στιγμή, ο Κριστόφ Ρίγκερ, επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων και πιστωτικής έρευνας της Commerzbank, εκτιμά ότι και η εξασθενημένη ζήτηση για κρατικά ομόλογα στις δημοπρασίες που έγιναν σήμερα, επηρέασε την αγορά. 

Η έκδοση 20ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων δεν προσείλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, λίγες μόλις ημέρες αφότου και η αμερικανική έκδοση 30ετών γνώρισε πενιχρή ζήτηση. Ωστόσο, η ζήτηση των επενδυτών για τους βραχυπρόθεσμους γερμανικούς τίτλους σήμερα Τρίτη ήταν ισχυρή. 

Τα στοιχεία στη Γερμανία έδειξαν επίσης ότι το επενδυτικό κλίμα ήταν καλύτερο του αναμενομένου τον Οκτώβριο, που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να βελτιωθεί τους επόμενους έξι μήνες. 

Ο Φίλιπ Λέιν πάντως, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση» που θα πρέπει να καλυφθεί προτού αρχίσουν μειώσεις των επιτοκίων. 

Το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών άγγιξε ξανά την περιοχή των 200 μονάδων βάσης, εξέλιξη που πυροδοτεί ανησυχίες για την πορεία της ιταλικής οικονομίας, η οποία έχει μπει τελευταίως στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,35% με το spread στις 150 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,83%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 156 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News