Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

BlackRock: Αλλάζει τις θέσεις της για τα ομόλογα μετά το άλμα των αποδόσεων

BlackRock: Αλλάζει τις θέσεις της για τα ομόλογα μετά το άλμα των αποδόσεων

Στρατηγικοί αναλυτές της BlackRock στοιχηματίζουν ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας μπορεί να είναι υπερβολική και πολύ γρήγορη, παρόλο που αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά.

«Είμαστε ουδέτεροι απέναντι στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά παραμένουμε στρατηγικά underweight», σύμφωνα με τον διαχειριστή ενεργητικού. «Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών σε υψηλά 16 ετών δείχνουν ότι έχουν προσαρμοστεί αρκετά – αλλά δεν πιστεύουμε ότι η διαδικασία έχει τελειώσει».

Η BlackRock κρατούσε σύσταση underweight για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ από τα τέλη του 2020, λόγω των ανησυχιών ότι οι αποδόσεις παρείχαν μικρή προστασία έναντι του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιπέδων χρέους. Με τις επιτοκιακές αυξήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ να πλησιάζουν σε κορύφωση, «το επόμενο βήμα δεν είναι overweight» και oι στρατηγικοί αναλυτές δεν αναμένουν ότι οι επενδυτές θα απαιτήσουν «περισσότερη αποζημίωση για τον κίνδυνο των ομολόγων και θα παραμείνουν underweight σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό ορίζοντα».

Η επαναξιολόγηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τους τελευταίους μήνες υποκινήθηκε από τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024. Η πιθανότητα αύξησης της προσφοράς για τη χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων συνέβαλε επίσης στην ώθηση των αποδόσεων των 10ετών στο 4,90% και ώθησε το 30ετές πάνω από 5% την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της υποτονικής ζήτησης για δημοπρασίες.

Επαναξιολόγηση των επιτοκίων

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BlackRock εξακολουθούσε να δίδει σύσταση underweight για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα διάρκειας έξι έως 12 μηνών και η τελευταία άνοδος των αποδόσεων «είναι ο λόγος για τον οποίο κλείσαμε πρόσφατα το μακροχρόνια θέση μας underweight για τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Wei Li, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock. 

Η BlackRock αναμένει ότι «το αυξανόμενο premium μεγάλης διαρκείας θα είναι πιθανότατα η επόμενη κινητήρια δύναμη υψηλότερων αποδόσεων» και «οι αποδόσεις 10 ετών θα μπορούσαν να φτάσουν το 5% ή υψηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News