Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 11:26
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Στο κόκκινο υπό διεθνή πίεση και με τραπεζικά βαρίδια

ΧΑ: Στο κόκκινο υπό διεθνή πίεση και με τραπεζικά βαρίδια

Οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να ασκούν τη μέγιστη επιρροή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην έναρξη αυτής της εβδομάδας που για την ελληνική αγορά αναμένεται να κινηθεί επιφυλακτικά ενόψει της αξιολόγησης της S&P την ερχόμενη Παρασκευή. Η αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μεν ενθαρρυντική δεν έπεισε όμως για τη δυναμική μιας νέας ανοδικής πορείας. Πλέον μόνο μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των αναβαθμίσεων αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για σταθερή ανοδική κίνηση.

Ως εκ τούτου, οι πωλητές έχουν το πρώτο χέρι την ώρα που οι διεθνείς αγορές προβληματίζονται για τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ αναμένουν τα αυριανά στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, του πληθωρισμού στην Ευρώπη και μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.Η αρχή έγινε την Παρασκευή με τα αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών JP Morgan, Citi, BlackRock και Wells Fargo να υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.161,5 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,7% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 1,5% στις 902,3 μονάδες με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ακολουθούν οι Eurobank (-1,7%), Alpha Bank (-1%) και ΕΤΕ (-0,7%).

Επίσης, απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,96%), της Τιτάν (-1,42%), ενώ στήριγμα στην αγορά δίνουν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda (+1,71%) και Motor Oil.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι δείκτες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,33% με τον δείκτη των εταιρειών εξόρυξης σημειώνει άνοδο, καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων ενισχύθηκαν χάρη στις ελπίδες για ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα. Στους εγχώριους δείκτες, ο DAX στη Γερμανία χάνει 0,47%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,5%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία χάνει 0,15%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός  FTSE MIB χάνει 0,49%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,3%.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News