Business & Finance Δευτέρα 16/10/2023, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ήπιες απώλειες με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Οριακά πτωτικά κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά κατά 0,08% στις 448,7 μονάδες. Ο δείκτης των εταιρειών εξόρυξης σημειώνει άνοδο, καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων ενισχύθηκαν χάρη στις ελπίδες για ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα.

Στους εγχώριους δείκτες, ο DAX στη Γερμανία χάνει 0,25% στις 15.150 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,14% στις 6.993 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία είναι περίπου αμετάβγητος στις 7.598 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός  FTSE MIB χάνει 0,28%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,3%.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις εξελίξεις στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στο παλαιστινιακό έδαφος. Περίπου 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έλαβαν 24ωρη ειδοποίηση να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα την περασμένη εβδομάδα και να μετακινηθούν στη νότια Γάζα, αλλά η εντολή και η προθεσμία επικρίθηκαν έντονα από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα, αλλά το ταξίδι είναι επικίνδυνο και δύσκολο. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα έχουν επιδεινωθεί ραγδαία. Οι προμήθειες νερού, τροφίμων, ηλεκτρικής ενέργειας και φαρμάκων έχουν εξαντληθεί.

Οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα επιφυλακτικά, καθώς αναμένονται οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, όπως για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, αλλά και από την Ιαπωνία. Στις ΗΠΑ, η Wall Street έχει στραμμένο το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News