Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών

Ομόλογα: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα Ιουλίου παρουσίασαν οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του ευρώ, από τη στιγμή που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ώθησε τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό. 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ επανέλαβαν σήμερα ότι ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να φθάνει στο τέλος του, κάτι το οποίο βοήθησε το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού θα παραμείνει σταθερό. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε μεν σε πάνελ στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη οδεύει προς το στόχο του 2%, όμως η πολιτική θα παραμείνει αυστηρή όσο χρειαστεί. 

Ξεχωριστά, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, γνωστό γεράκι, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στη Γερμανία και αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,7% έως το 2025. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,73%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση αποκλιμακώθηκε περίπου 16 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο, μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου. 

Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις υποχώρησαν ακόμη περισσότερο, με αυτή του γερμανικού 10ετούς που ακολουθεί τον πληθωρισμό, να υποχωρεί 17 μονάδες βάσης στην εβδομάδα στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα Μαρτίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 4,76%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διαμορφώνεται στις 201,6 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Ιανουαρίου. Χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που κινήθηκε στο 4,25%. 

Οι επενδυτές πάντως ανησυχούν για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ευνοούν τα γερμανικά 10ετή έναντι των ιταλικών, τα οποία θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνα. 

Ορισμένοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η προσοχή της ΕΚΤ στρέφεται τώρα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στα spread των αποδόσεων μεταξύ των ομολόγων της περιφέρειας και του πυρήνα. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News