Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής και μικρές απώλειες

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στάση αναμονής και μικρές απώλειες

Με μικρή πτώση άνοιξαν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το επενδυτικό κλίμα ατόνησε μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος οδεύει προς την καλύτερη εβδομάδα του από τον Ιούλιο, υποχωρεί 0,17% στις 452,85 μονάδες με τον κλάδο εξόρυξης να προηγείται στα κέρδη με 0,65%, ενώ η τεχνολογία υποχωρεί κατά 0,75%.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,16% στις 15.400 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης 0,07% στις 7.099,8 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στις 7.652 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,13%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,22%. 

Οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει αυτή την εβδομάδα παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς ώθηση στην αγορά έδωσαν οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, μεταξύ των οποίων και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ατλάντα Raphael Bostic, που υποδήλωναν μια πιο ήπια προσέγγιση στη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, οι δείκτες τιμών τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή ήταν σαφώς αυξημένοι σε σχέση με τις προσδοκίες στις ΗΠΑ. Εξάλλου, με πτώση έκλεισαν χθες οι μετοχές στη Wall Street, δεχόμενες πιέσεις από τις αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι συναλλασσόμενοι ανησυχούν για επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 

Την ίδια ώρα, πτώση κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα -εκεί το πρόβλημα είναι ο αποπληθωρισμός- ήταν κάτω των εκτιμήσεων στο 0,2%. 

Εν τω μεταξύ, η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στα αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News