Business & Finance Πέμπτη 12/10/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έφεραν πτώση

Wall Street: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έφεραν πτώση

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street, δεχόμενες πιέσεις από τις αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι συναλλασσόμενοι ανησυχούν για επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,51% ή 173,73 μονάδων, στις 33.631,14. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,62% κλείνοντας στις 4.349,61 μονάδες, ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στις 13.574,22 μονάδες με πτώση 0,63%. Και οι τρεις δείκτες διέκοψαν το ανοδικό σερί των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η απόδοση των αμερικανικών 10ετών εκτινάχθηκε στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό. Το κόστος δανεισμού ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 4,70%, εώ στη διετία ξεπέρασε το 5%. 

Ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, προκαλώντας πτώση στην αγορά μετοχών. 

Ο Sonu Varghese, αντιπρόεδρος και στρατηγικός αναλυτής της Carson Group, υπογραμμίζει τον άμεσο αρνητικό συσχετισμό μεταξύ μετοχών και ομολόγων όταν οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται, όπως παρατηρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.  

Πάντως, η εταιρεία του παραμένει overweight για τις μετοχές και αισιόδοξη ότι το ισχυρό οικονομικό περιβάλλον θα λειτουργήσει θετικά στα εταιρικά κέρδη τρίτου τριμήνου. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο και 3,7% σε ετήσια, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,3% και 3,6% αντίστοιχα. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για ποσοστό 0,3% και 4,1% σε μηνιαία και ετήσια βάση. 

Η μετοχή της Walgreens ενισχύθηκε 7%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε μικρότερες ζημίες και προχώρησε σε σχέδια μείωσης του κόστους. Αρκετές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων JPMorgan, BlackRock και UnitedHealth Group αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη την Παρασκευή. 

Την ίδια στιγμή, η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή εγείρει ερωτήματα για πιθανή κατάρρευση της προσφοράς πετρελαίου με συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών καυσίμων εάν η γεωπολιτική αστάθεια επεκταθεί σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της περιοχής. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News