Business & Finance Πέμπτη 12/10/2023, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερός, αυξάνοντας τα στοιχήματα των συναλλασσομένων ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της ξανά πριν από το τέλος του έτους. 

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,7%, στα ίδια επίπεδα με αυτά του Αυγούστου, όμως είναι κατά πολύ χαμηλότερα από το ζενίθ του 9,1% του περυσινού Ιουλίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει αποκλιμάκωση στο 3,6%. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενισχύθηκε 4,1% χαμηλότερα από το 4,3% του Αυγούστου. «Τα στοιχεία δείχνουν ουσιαστικά ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι σχεδόν απίθανη η επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% και η Fed θα πρέπει να κινείται στη λογική ότι θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα παρά λιγότερα», αναφέρει ο οικονομολόγος Στέφεν Ζινό της Βank of America. 

Πάντως, οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 90% ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα τον επόμενο μήνα. Παρ΄όλα αυτά, οι συναλλασσόμενοι έχουν αυξήσει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων έως το Δεκέμβριο στο 40% από 28% μία ημέρα νωρίτερα.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 6,5 μονάδες βάσης , στο 2,78%, αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, από το 2,68% που κινείτο αρχικά και που είχε σηματοδοτήσει το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου. 

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε 9,5 μονάδες βάσης στο 4,75% αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Σεπτεμβρίου, το 4,63%, στην αρχή της συνεδρίασης. 

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της ήταν διχασμένοι ως προς την απόφαση, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς αρκετοί είχαν υποστηρίξει την παύση. 

Η απόδοση της γερμανικής διετίας που είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αυξήσεις ανέβηκε 5,5 μονάδες βάσης, στο 3,15%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών διευρύνθηκε 2,5 μονάδες βάσης στις 197 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 4,23% με το spread στις 151 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία στο 3,71%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 70 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News