Business & Finance Πέμπτη 12/10/2023, 17:09
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αρνητικό κλίμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Wall Street: Αρνητικό κλίμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Γύρισε το κλίμα στη Wall Street και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων τράβηξαν εκ νέου την ανιούσα, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι παραμένει επίμονα υψηλός, επαναφέροντας τα σενάρια περαιτέρω νομισματικής σύσφιγξης.

Μετά από 4 συνεδριάσεις ανόδου, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 0,36% στις 33.683,3 μονάδων, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,16% στις 4.369 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει μικρά κέρδη 0,15% στις 13.678,9 μονάδες.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο όσο και τον Αύγουστο και έναντι 3,2% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές, ωστόσο, περίμεναν μικρή επιβράδυνση στο 3,6%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν της τάξης του 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων- επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και υποχώρησε στο 4,1% από 4,3% τον Αύγουστο. Σε επίπεδο μήνα, ενισχύθηκε κατά 0,3%.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στις 209.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή άνοδο στις 210.000. 

«Παρότι τα στοιχεία μπορεί να απογοητεύσουν τη Fed, δεν αποτελούν έκπληξη μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για την απασχόληση που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή,  ένας παράγοντας που μπορεί να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές», τόνισε ο Richard Flynn του Charles Schwab UK. «Όσον αφορά το πώς αυτό θα επηρεάσει τα επιτόκια, σε αυτό το σημείο, το “higher-for-longer” μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το ύψος των επιτοκίων. Είτε η Fed αποφασίσει νέες αυξήσεις είτε όχι, είναι απίθανο να δούμε τα επιτόκια να πέφτουν κάτω από εκεί που βρίσκονται για όσο διάστημα ο δράκος του πληθωρισμού αποδεικνύεται δύσκολο να σκοτωθεί».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός για δεύτερο μήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News