Business & Finance Πέμπτη 12/10/2023, 14:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυναμική επαναφορά πάνω από τις 1.200 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυναμική επαναφορά πάνω από τις 1.200 μονάδες

Ράλι για τρίτη συνεχή συνεδρίαση καταγράφει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπερβαίνοντας πλέον και τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, κινούμενη σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 14:30 διαμορφώνεται στις 1.203,4 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,35% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,43% στις 951,8 μονάδες, ενώ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καταγράφουν κέρδη με την Alpha Bank στο +3,45%, την ΕΤΕ στο +3,19%, την Πειραιώς στο +2,6% και τη Eurobank στο +2,5%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ με άλμα άνω του 6%, ενώ κέρδη άνω του 3% καταγράφουν οι Βιοχάλκο, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Cenergy, Aegean,Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΧΑ.

Θετική για την αξιολόγηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει η Moody’s την έξοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Eurobank και τη σχεδιαζόμενη αποεπένδυση από τις υπόλοιπες τράπεζες. Σύμφωνα με τον οίκο, η αποεπένδυση από την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς θα είναι δυσκολότερη, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής είναι μεγαλύτερα, ενώ το ΤΧΣ αναμένεται να εισπράξει 3-4 δισ. ευρώ από τις συμμετοχές του συνολικά.

Την ίδια ώρα, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Reuters ότι ο στόχος της Ελλάδας για ισχυρή ανάπτυξη 3% το 2024 είναι εφικτός καθώς στη χώρα θα εισέλθουν αυξημένα επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα έτη, θα επιτυγχάνει πλεονάσματα ενώ το χρέος θα μειώνεται.

Παρά τις δρασκελωτές ανόδους των τελευταίων δύο ημερών, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί προβλέποντας διακυμάνσεις μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου και την αξιολόγηση της S&P. Όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης μάζεψε τις απώλειες των πρόσφατων συνεδριάσεων, αλλά η εικόνα μιας ρηχής αγοράς δυστυχώς μένει στους επενδυτές. 

Πάντως, ο Οκτώβριος έχει συνδεθεί και με τις μεγαλύτερες ανατροπές στις διεθνείς αγορές αλλά και στο ΧΑ. Το 2022, για παράδειγμα, ο Οκτώβριος αποτέλεσε ουσιαστικά τον μήνα εκκίνησης του ράλι που οδήγησε την ελληνική αγορά στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα κέρδη και στις ευρωαγορές με ώθηση από το μομέντουμ που αρχίζει να επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος έκλεισε χθες σε υψηλό 3 εβδομάδων, σημειώνει άνοδο 0,76% στις 456,6 μονάδες με όλους τους δείκτες στο πράσινο. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,58% στις 15.550 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,47% στις 7.164,4 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,78% στις 7.678,9 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,7%.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων στον απόηχο μιας σειράς ήπιων δηλώσεων από αξιωματούχους της, παρότι ο δείκτης τιμών παραγωγών που ανακοινώθηκε χθες ήταν πιο αυξημένος από τις προβλέψεις. Σήμερα, αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: Εφικτή η ανάπτυξη 3% το 2024 – Να μπουν στρατηγικοί επενδυτές στις τράπεζες

Moody’s: 3-4 δισ. θα λάβει το ΤΧΣ για τα ποσοστά του στις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News