Business & Finance Πέμπτη 12/10/2023, 11:19
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα σκαλοπάτια ανόδου με ταχείς ρυθμούς

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα σκαλοπάτια ανόδου με ταχείς ρυθμούς

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υπερβαίνει και τα επίπεδα των 1.190 μονάδων, κινούμενη σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15 διαμορφώνεται στις 1.195,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,7% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,65% στις 944,6 μονάδες, ενώ και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καταγράφουν κέρδη άνω του 1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+3,39%), της Aegean (+3,07%), των ΕΛΠΕ (+2,77%) και της ΔΕΗ (+2,43%).    Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Quest (-1,33%) και της Autohellas (-0,47%). Ανοδο καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+3,16%), του Πετρελαίου (+2,90%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+2,43%).

Παρά τις δρασκελωτές ανόδους των τελευταίων δύο ημερών, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί προβλέποντας διακυμάνσεις μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Οκτωβρίου και την αξιολόγηση της S&P. Όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης μάζεψε τις απώλειες των πρόσφατων συνεδριάσεων, αλλά η εικόνα μιας ρηχής αγοράς δυστυχώς μένει στους επενδυτές. 

Εξάλλου, ο Οκτώβριος έχει συνδεθεί και με τις μεγαλύτερες ανατροπές στις διεθνείς αγορές αλλά και στο ΧΑ. Το 2022, για παράδειγμα, ο Οκτώβριος αποτέλεσε ουσιαστικά τον μήνα εκκίνησης του ράλι που οδήγησε την ελληνική αγορά στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων διεθνώς.

Την ίδια ώρα, νέα συγκρατημένα κέρδη καταγράφουν σήμερα οι ευρωαγορές στο άνοιγμα, με ώθηση από το μομέντουμ που αρχίζει να επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές αυτή την εβδομάδα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων στον απόηχο μιας σειράς ήπιων δηλώσεων από αξιωματούχους της, παρότι ο δείκτης τιμών παραγωγών που ανακοινώθηκε χθες ήταν πιο αυξημένος από τις προβλέψεις. Σήμερα, αναμένονται τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγών.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο ήταν οι δηλώσεις από πλευράς της ΕΚΤ με τους αξιωματούχους της να εκτιμούν ότι έχουμε αγγίξει το «ταβάνι» των επιτοκίων. Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, αργότερα μέσα στην ημέρα. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Η μέτρηση του Ιουλίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, από συρρίκνωση 0,5% σε 0,6%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Διατηρείται το θετικό κλίμα εν αναμονή νέων στοιχείων

Γ. Στουρνάρας: Εφικτή η ανάπτυξη 3% το 2024 – Να μπουν στρατηγικοί επενδυτές στις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News