Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τέταρτη συνεδρίαση ανόδου – Με το βλέμμα στις τιμές καταναλωτή

Wall Street: Τέταρτη συνεδρίαση ανόδου – Με το βλέμμα στις τιμές καταναλωτή

Με άνοδο έκλεισαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο για τις επόμενες αποφάσεις της Fed όσο και για τις επόμενες κινήσεις των ομολογιακών αποδόσεων. 

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,19% ή 65,57 μονάδων στις 33.804,87. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,43% κλείνοντας στις 4.376,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,71% στις 13.659,68 μονάδες, κλείνοντας πάνω από το μέσο όριο διακύμανσης των τελευταίων 50 συνεδριάσεων για πρώτη φορά από τις 14 Σεπτεμβρίου. 

Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου και για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. 

Οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,6% σε ετήσια. Σήμερα, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού έδειξαν αύξηση 0,5% ελαφρώς υψηλότερα από 0,3% που περίμεναν αναλυτές. Πάντως, πρόκειται για μικρότερη αύξηση σε σχέση με το 0,7% του Αυγούστου. 

Επίσης, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 19/20 Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι η πλειονότητα των αξιωματούχων της τάσσονται υπέρ μίας ακόμη επιτοκιακής αύξησης, παρότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής. 

«Η πλειονότητα έκρινε ότι χρειάζεται μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων σε μελλοντική συνεδρίαση, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται περαιτέρω αύξηση», αναφέρουν τα πρακτικά. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 9 μονάδες βάσης σήμερα, μετά το υψηλό 16ετών που άγγιξε στις αρχές του μηνός. Από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Fed είχαν αναφέρει ότι οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν την ανάγκη για μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. 

Στο μέτωπο της ενέργειας, η Exxon Mobil συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα Pioneer Natural Resources στην τιμή των 60 δισ.δολαρίων, στη μεγαλύτερη εξαγορά που ανακοινώνεται φέτος στη Wall Street. Η μετοχή της Pioneer ενισχύθηκε 1,4%, ενώ της Exxon υποχώρησε 3,6%. 

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς και ότι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ. 

H Citi εκτιμά ότι οι τιμές ενέργειας θα είναι αυτές που θα καθοδηγήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει η παραπάνω σύγκρουση στις αγορές μετοχών. «Ιστορικά, οι μετοχές είθισται να αυξάνονται μετά την έναρξη γεωπολιτικών συγκρούσεων παρά την αρχική μεταβλητότητα. Ωστόσο, παρουσιάζουν σημαντική πτώση όταν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι γίνονται καταλύτης ενεργειακών κρίσεων», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Ντέιβιν Γκρόμαν. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News