Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο κλάδος πολυτελών συγκράτησε τα κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο κλάδος πολυτελών συγκράτησε τα κέρδη

Με άνοδο έκλεισαν και σήμερα οι μετοχές στην Ευρώπη, καθώς η Novo Nordisk σημείωσε άλμα στη θετική αναβάθμιση του φαρμάκου της κατά του διαβήτη Ozempic, παρά την πτώση των μετοχών της Fresenius Medical και της γαλλικής πολυτελών ειδών LVMH που συγκράτησαν τα κέρδη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,2%, κοντά σε υψηλό τριών περίπου εβδομάδων. Η εικόνα ωστόσο στις τοπικές αγορές ήταν μεικτή, με το δείκτη των blue chip του Παρισιού να κλείνει με πτώση 0,4%, υπό το βάρος των πιέσεων του κλάδου πολυτελών ειδών. 

Η μετοχή της LVMH υποχώρησε 6,5% σε χαμηλό 10μήνου, αφότου ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων του μόλις κατά 9% στο τρίτο τρίμηνο, επικαλούμενος το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς περιορίζονται οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες στη μεταπανδημική εποχή. Με πτώση 1,5% εκάστη και οι μετοχές των επίσης γαλλικών εταιρειών πολυτελών ειδών Hermes και Kering, ενώ ο δείκτης των μετοχών ευρωπαϊκών εταιρειών πολυτελών ειδών βούλιαξε 2,7%, σε χαμηλό εβδομάδας. 

«Η Κίνα αποτελούσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης του κλάδου πολυτελών ειδών και το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται δεν βοηθά καθόλου το συγκεκριμένο κλάδο», σημειώνει η Σουσαναχ Στρίτερ, επικεφαλής των αγορών της Hargreaves Lansdown. 

O STOXX 600 ενισχύθηκε περίπου 2% στη συνεδρίαση της Τρίτης, στο μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μετά τις ήπιες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για τη νομισματική πολιτική. 

 Η προσοχή των επενδυτών είναι τώρα στραμμένη εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα πρακτικά της Fed που δημοσιοποιούνται σήμερα το βράδυ, καθώς και στα στοιχεία για τον πληθωρισμο Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη. 

Στα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,24% στις 15.460 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,11% της αξίας του, στις 7.620,96 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,36%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακή άνοδο μόλις 0,09%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News