Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να επιστρέφουν στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, καθώς ολοένα και περισσότεροι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής διαμηνύουν οτι οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν ολοκληρωθεί. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,72%, αγγίζοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά και το 2,7%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Οι δηλώσεις αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού καθησυχάζουν τους επενδυτές ότι η ΕΚΤ και η Φέντεραλ Ριζέρβ έχουν φθάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Το ράλι των τιμών των κρατικών ομολόγων υποστηρίχθηκε και από την άποψη πολλών επενδυτών ότι οι μεγάλες ρευστοποιήσεις του Σεπτεμβρίου ήταν περισσότερο από υπερβολικές. 

Ακόμη και το γεράκι της ΕΚΤ, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Νοτ είπε ότι η νομισματική πολιτική αυτή τη στιγμή είναι σε καλό δρόμο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ύψιστος βαθμός επιφυλακής. 

Μία ημέρα νωρίτερα, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 8,5 μονάδες βάσης, στο 4,67%, αγγίζοντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά χαμηλό δυό εβδομάδων στο 4,65%. 

Στην ελληνική αγορά, είχαμε σαφώς πτώση των αποδόσεων με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 44 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 4,23% με το spread στις 153 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση κινήθηκε στο 3,69%. 

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς υποχώρησε 10 μονάδες βάσης στο 4,34%, κοντά σε χαμηλό 15 ημερών. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News