Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 17:10
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Φρένο στην άνοδο με φόντο τον πληθωρισμό χονδρικής

Wall Street: Φρένο στην άνοδο με φόντο τον πληθωρισμό χονδρικής

Οι μετοχές στη Wall Street καταγράφουν συγκρατημένα κέρδη με τους επενδυτές να αξιολογούν τα ανεβασμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που παρουσιάζουν μια πιο ήπια προσέγγιση ως προς τη νομισματική πολιτική.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,23% στις 33.815,8 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται κατά 0,37% στις 13.613,2 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,19% στις 4.366,5 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο για τέταρτη συνεδρίαση, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,59% και το δολάριο οδεύει προς τις μεγαλύτερες απώλειές του από τον Μάρτιο. Το πετρέλαιο υποχωρεί περίπου 1,5% μετά από μια άνοδο στις αρχές της εβδομάδας, καθώς ο αντίκτυπος στις ροές αργού από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς παρέμεινε περιορισμένος και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών νέων, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας κυρίως του υψηλότερου ενεργειακού κόστους που εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. 

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον περασμένο Σεπτέμβριο, που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, προκειμένου να διερευνήσουν τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι policymakers αναμένουν επίσης τα αυριανά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Στις εταιρικές ειδήσεις, η μετοχή της Exxon Mobil Corp. υποχώρησε μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources Co. έναντι 59,5 δισ. δολαρίων, ενώ αυτή της Pioneer σημείωσαν άνοδο. Η Birkenstock Holding Plc και ο ιδιώτης ιδιοκτήτης της τιμολόγησαν τις μετοχές της αρχικής δημόσιας προσφοράς του κατασκευαστή υποδημάτων προς τη μέση του εύρους που είχε διατεθεί στην αγορά για την άντληση 1,48 δισ. δολαρίων. 

Μεγάλης σημασίας είναι και τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ξεκινήσουν να ανακοινώνοντσαι από την Παρασκευή, αρχής γενομένης από τους αμερικανικούς κολοσσούς JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. και Wells Fargo & Co.

«Τα αυριανά στοιχεία για τον δεικτή τιμών καταναλωτή θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο, αλλά ο σημερινός δείκτης τιμών παραγωγού υποδηλώνει ότι δεν έχουμε δει το τέλος του επίμονου πληθωρισμού – και των υψηλών επιτοκίων», δήλωσε ο Mike Loewengart, επικεφαλής κατασκευής υποδειγματικών χαρτοφυλακίων στο Global Investment Office της Morgan Stanley. «Όπως και να έχει, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν υπομονετικοί. Η σημαντική μείωση του πληθωρισμού από τα περσινά υψηλά επίπεδα ήταν μια πρόκληση, η μείωση του στο επίπεδο-στόχο της Fed στο 2% είναι μια άλλη πρόκληση».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση τιμών παραγωγού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News