Business & Finance Τρίτη 10/10/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος των αποδόσεων παρά τα ήπια μηνύματα κεντρικών τραπεζιτών

Ομόλογα: Μικρή άνοδος των αποδόσεων παρά τα ήπια μηνύματα κεντρικών τραπεζιτών

Ανάσα πήραν σήμερα οι επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, μετά τη μαζική στροφή τους στο ασφαλές ενεργητικό του κρατικού χρέους στη συνεδρίαση της Δευτέρας, εν μέσω της κρίσης Ισραήλ – Χαμάς. 

Την ίδια στιγμή, διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ και της ΕΚΤ έστειλαν ήπια μηνύματα καθώς η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων έχει ήδη καταστήσει πολύ πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε τελικά με άνοδο 3,1 μονάδων βάσης στο 2,79%, αφού είχε υποχωρήσει περισσότερο από 12 μονάδες βάσης στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση. 

Ο Μαρκ Χέφελε της UBS Global Wealth Management επισημαίνει ότι η τελευταία επίθεση στη Μέση Ανατολή λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα έκρυθμη περιόδο όσον αφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο αναλυτές βλέπει ένα καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής για τα προϊόντα της αγοράς σταθερού εισοδήματος και συστήνει στους επενδυτές να εξετάσουν τα ομόλογα υψηλής ποιότητας ωρίμανσης πέντε έως 10 ετών. 

Πάντως, η σύγκρουση δεν επηρεάζει το βασικό δείκτη που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες την Ευρωζώνη, ο οποίος παρέμεινε πάνω από το 2,5%. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε περίπου πέντε μονάδες βάσης στο 4,78%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να υποχωρεί στις 198 μονάδες βάσης, αφού αυξήθηκε στις 209 μία ημέρα νωρίτερα. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο στο 4,33% με το spread στις 156 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,76%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 99 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News