Business & Finance Τρίτη 10/10/2023, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σε διάρκεια έτους

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σε διάρκεια έτους

Εντυπωσιακή ανάκαμψη παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα ήπια σχόλια διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ και της ΕΚΤ βελτίωσαν το κλίμα μία ημέρα αφότου η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έστρεψε τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 2%, στα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη σε διάρκεια έτους. Ο δείκτης υποχώρησε 0,3% τη Δευτέρα καθώς η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς ώθησε στα ύψη τις τιμές πετρελαίου. 

Τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ επιδόθηκαν σε ράλι μετά τα ήπια μηνύματα που έστειλαν αξιωματούχων των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα καταφέρει να φθάσει το στόχο του 2% στην Ευρωζώνης έως τα τέλη του 2025, παρά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό. 

Παρά το γεγονός όμως ότι οι μετοχές ανέκαμψαν από τα χαμηλά, η επικείμενη περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, τα επόμενα μακροοικονομικά στοιχεία και η κίνηση των τιμών πετρελαίου θα αποτελέσουν τα στοιχεία – κλειδιά που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία των μετοχών έως το τέλος του έτους. 

Στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank συστήνουν overweight για τις μετοχές το 2024, καθώς οι κίνδυνοι έχουν πλέον προεξοφληθεί στην αγορά και μάλιστα μπορεί να μετατραπούν σε ευκαιρίες. 

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την Κίνα και την Ευρωζώνη και εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει χαμηλός και ανισομερής παρά το γεγονός ότι βλέπει «αξιοσημείωτη δυναμική» στην αμερικανική οικονομία.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας, εξόρυξης μετάλλων και τεχνολογίας να καθοδηγούν τα κέρδη.  

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,95% στις 15.423,52 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα 2% στις 7.162,43 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,8% στις 7.628,21 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 2,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 2,2%. 

 

moneyreview.gr 
 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News