Business & Finance Τρίτη 10/10/2023, 15:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ξέφρενο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών με οδηγό τις τράπεζες

Ξέφρενο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών με οδηγό τις τράπεζες

Δυναμώνει διαρκώς η ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την αγορά να δείχνει πλέον ικανή να επανακάμψει στα επίπεδα των 1.160 μονάδων, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 5,03%. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και η μετοχή της ΔΕΗ.

Ο πολυαναμενόμενος καταλύτης ανόδου ήρθε σήμερα από το εξωτερικό με αφορμή την ισχυρή άνοδο -πιο μετρημένη σε σχέση με το ΧΑ- που καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.157,4 μονάδες με άνοδο 4,2% και με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα τα 79 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+7,6%) και των Τραπεζών (+6,4%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+8,16%), της Πειραιώς (+7,53%), της ΔΕΗ (+6,82%), της Eurobank (+6,67%), της Aegean (+6,6%) και της Alpha Bank (+6,52%). Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφει μόνο η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-0,18%).

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν και οι προβλέψεις του ΔΝΤ στην έκθεση World Economic Outlook που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024 για την Ελλάδα. Το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 4,1% φέτος και στο 2,8% το 2024, με την ανεργία να υποχωρεί κάτω από το φράγμα του 10% την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, η ανεργία προβλέπεται στο 10,8% φέτος και στο 9,3% του χρόνου.

Η αγορά κατέγραψε στις πρόσφατες συνεδριάσεις μια από τις μεγαλύτερες πτωτικές κινήσεις του έτους με την Depolas Investment Services να σημειώνει ότι ενδέχεται η επίπτωση στις αγορές να είναι βραχυπρόθεσμη, ανάλογα φυσικά και με το αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων. Για τον Γενικό Δείκτη, η χρηματιστηριακή αναθεωρεί ελαφρώς πτωτικά το εκτιμώμενο κάτω εύρος τιμών στις 1.100 μονάδες λόγω των εξελίξεων, ενώ διατηρεί το άνω εύρος τιμών στις 1.300 μονάδες. Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση και ποιες επιπτώσεις θα έχει, αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να εκτιμούν πως μπορεί να αποτελέσει αφορμή για αλλαγές στην τρέχουσα στάση των κεντρικών τραπεζών.

Εξάλλου, ισχυρή αντίδραση βγαίνει σήμερα και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,4% με όλους τους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,5% και στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 1,3%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 κερδίζει 1,4% στις 7.555 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός MIB κερδίζει 1,5% και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,4%.

Μια σχετική ηρεμία επέστρεψε στις παγκόσμιες αγορές με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ανακάμπτουν μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο των σχετικά ήπιων σχολίων των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία βοήθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα μετα την ανησυχία που προκάλεσε η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bullish στροφή από την Deutsche Bank – Βλέπει ανάκαμψη των αγορών, αγοράζει μετοχές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με ώθηση από τη Fed

ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News