Business & Finance Τρίτη 10/10/2023, 10:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με ώθηση από τη Fed

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανάκαμψη με ώθηση από τη Fed

Ισχυρή αντίδραση βγαίνει σήμερα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες με αιχμή το Ισραήλ, καθώς το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που άφησαν να διαφανεί το ενδεχόμενο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,3% στις 449,5 μονάδες με όλους τους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1,5% στις 15.361,3 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 1,34% στις 7.115 μονάδες, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 κερδίζει 1% στις 7.555 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός MIB κερδίζει 1,6% και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,4%.

Μια σχετική ηρεμία επέστρεψε στις παγκόσμιες αγορές με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ανακάμπτουν μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο των σχετικά ήπιων σχολίων των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία βοήθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα μετα την ανησυχία που προκάλεσε η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο αντιπρόεδρος της Fed Φίλιπ Τζέφερσον δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι προτιμότερο να αποφασίσει «προσεκτικά» για το αν δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η πρόεδρος της Fed του Ντάλας Λόρι Λόγκαν ανέφερε ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη Fed από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Υπάρχει ένας αριθμός αξιωματούχων της Fed που πρόκειται να μιλήσουν αργότερα την Τρίτη, πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου την Τετάρτη και στη συνέχεια των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Πέμπτη.

Επιπλέον, οι ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρόκο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να αναμένεται να εμφανιστεί αργότερα στη συνεδρίαση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News