Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 21:43
ΑΓΟΡΕΣ

Jefferson, Fed: Προχωράμε προσεκτικά, με γνώμονα την άνοδο των αποδόσεων

Jefferson, Fed: Προχωράμε προσεκτικά, με γνώμονα την άνοδο των αποδόσεων

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Philip Jefferson δήλωσε ότι παρακολουθεί την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ως πιθανό περαιτέρω περιορισμό της οικονομίας, παρόλο που ο ρυθμός του πληθωρισμού παραμένει πολύ υψηλός.

Οι αξιωματούχοι είναι «σε θέση να προχωρήσουν προσεκτικά στην αξιολόγηση της έκτασης οποιασδήποτε πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής που μπορεί να είναι απαραίτητη», επισημαίνει σε ομιλία που προετοίμασε για το συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων στο Ντάλας ο Jefferson τη Δευτέρα.

«Κοιτάζοντας μπροστά, θα παραμείνω ενήμερος για τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μέσω των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και θα το έχω αυτό κατά νου καθώς θα αξιολογώ τη μελλοντική πορεία της πολιτικής», προσθέτει.

Μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ στη συνεδρίαση πολιτικής του Σεπτεμβρίου προέβλεψε ότι θα ήταν σκόπιμο να θεσπιστεί ακόμη μία αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας έως το τέλος του 2023.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Αξιωματούχοι της Fed, μεταξύ των οποίων η Mary Daly του Σαν Φρανσίσκο και η Lorie Logan του Ντάλας, σημείωσαν ότι η πρόσφατη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να υποκαταστήσει τις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων.

«Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περίοδο διαχείρισης κινδύνου, όπου πρέπει να εξισορροπήσουμε το κίνδυνο να μην έχουμε συσφίξει αρκετά την πολιτική μας, έναντι του κινδύνου αυτή να είναι υπερβολικά αυστηρή», δήλωσε ο Jefferson.

Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν λιγότερο από 20% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου και παρόμοιες πιθανότητες για αύξηση στην τελευταία συνεδρίαση του έτους τον Δεκέμβριο.

Παρά το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα. Η αγορά εργασίας πρόσθεσε 336.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Ο Jefferson στην ομιλία του απαρίθμησε τους κινδύνους και στις δύο πλευρές των προοπτικών, από τον πιθανό αντίκτυπο της βραδύτερης ανάπτυξης στην Κίνα και την Ευρώπη έως την πιθανότητα η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να μπορεί να παραμείνει «πολύ ισχυρή για να επιτευχθεί περαιτέρω αποπληθωρισμός».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στο ασφαλές ενεργητικό – Πτώση των αποδόσεων

Amazon: Αύξηση μισθών και σχέδια για προσλήψεις 15.000 εποχικών εργαζομένων στη Βρετανία

Σάμερς: Οι επιτοκιακές αυξήσεις της Fed δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικές

Ελ-Εριάν: «Κάτι πάει να σπάσει» μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News