Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στο ασφαλές ενεργητικό – Πτώση των αποδόσεων

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών στο ασφαλές ενεργητικό – Πτώση των αποδόσεων

Αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έστρεψε τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό των κρατικών ομολόγων. 

Ωστόσο, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν λιγότερο από αυτές των γερμανικών, με αποτέλεσμα το μεταξύ τους spread να γνωρίσει τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 12 μονάδες βάσης, στο 2,77%, ενώ του διετούς διαμορφώθηκε στο 3,04% με πτώση εννέα μονάδων βάσης. 

«Οι αγορές θα καθοδηγηθούν τις επόμενες ημέρες από τους γεωπολιτικούς κινδύνους και όχι από τα θεμελιώδη. Αυτό που θα καθορίσει τις περαιτέρω εξελίξεις είναι το Ιράν και πιθανή σύγκρουσή του με τις ΗΠΑ και αυτό θα καθορίσει τις τιμές πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει ο Μόχιτ Κούμαρ, επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies. 

Oι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν 5% καθώς ο φόβος περιορισμένης προσφοράς ώθησε την τιμή brent στα 89 δολάρια το βαρέλι. 

Η αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων παρέμεινε σήμερα κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας του Κολόμβου, όμως η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα λειτουργήσει θετικά για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς θα στρέψει τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, όπως αναφέρει η στρατηγική αναλύτρια της Saxo, Αλτέα Σπινόζι. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε καθοδική τροχιά, όμως επέστησε την προσοχή λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας ως προς τις κινήσεις των τιμών πετρελαίου. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε έξι μονάδες βάσης, στο 4,86% με το spread ωστόσο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται στις 209 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Το spread αποτελεί ένδειξη του επενδυτικού κλίματος ειδικά στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. 

 Αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι η άνοδος των ιταλικών ομολογιακών αποδόσεων δικαιολογείται από την πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης για υψηλότερα ελλείμματα. Ωστόσο, αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να σταματήσει τις συζητήσεις για ολοκλήρωση του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων.    

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,25%, ενώ του πενταετούς κινήθηκε στο 3,7%.

 
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News