Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 15:34
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Προς τις 1.110 μονάδες με νέα τραπεζική βουτιά

ΧΑ: Προς τις 1.110 μονάδες με νέα τραπεζική βουτιά

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία υποχωρεί κάτω από τις 1.120 μονάδες, σε νέα χαμηλά 5 μηνών. Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν, αλλά παρουσιάζονται πιο ψύχραιμες στον απόηχο της νέας γεωπολιτικής αβεβαιότητας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Η ψαλίδα του ΧΑ σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εντείνει τον προβληματισμό ως προς την αντοχή της εγχώριας αγοράς σε έξωθεν πιέσεις παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.115 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,9% με την αξία των συναλλαγών στα 156 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93,85 εκατ. ευρώ αφορούν στη μεταβίβαση του 1,4% της Eurobank, που αφορά την πώληση του ποσοστού που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα. Συνολικά πέρασαν 52.080.000 μετοχές της τράπεζας στο 1,80 ευρώ, με τον συνολικό τζίρο της συναλλαγής να ανέρχεται στα 93,85 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (-5,54%), Aegean (-4,20%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,08%), της Ελλάκτωρ (-3,87%) και της Quest Συμμετοχών (-3,80%). Ανοδο καταγράφει μόνο η μετοχή της Coca Cola HBC (+0,67%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Τροφίμων (+0,67%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-5,66%), της Τεχνολογίας (-4,53%) και των Πρώτων Υλών (-4,04%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα γεωπολιτική αναταραχή -ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία- είναι πιθανό να πυροδοτήσει στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια» με αύξηση του ενδιαφέροντος για τον χρυσό και το δολάριο και ενδεχομένως να ενισχυθεί η ζήτηση για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. 

«Κάθε φορά που υπάρχει διεθνής αναστάτωση, το δολάριο ενισχύεται», δήλωσε στο Reuters ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος στην Spartan Capital Securities, προεξοφλώντας επίσης ότι ο επενδυτικός κόσμος θα καταφύγει και στον χρυσό. 

Εξάλλου, το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, την ώρα που συνεχίζεται ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Ως επακόλουθο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας περισσότερη σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Την ίδια ώρα, παρά τις αρχικές απώλειες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πλέον με μεικτά πρόσημα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, ενώ ανησυχίες προκαλεί και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται πλέον οριακά κατά 0,2% στις 444 μονάδες. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,7% στις 15.120 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,44%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,2%. Στην Ιταλία, ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,35% και η Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,5%.

Το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, την ώρα που συνεχίζεται ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Ως επακόλουθο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας περισσότερη νομισματική σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Oι τιμές τους πετρελαίου κταγράφουν άλμα περίπου 4%. Αυτή την ώρα το μπρεντ ενισχύεται κατά 3,9% στα 87,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει αύξηση 3,3% στα 86 δολάρια.

Αν και ούτε το Ισραήλ ούτε η Παλαιστίνη είναι σημαντικοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, η βία θα μπορούσε να έχει επακόλουθες επιπτώσεις στις γεωπολιτικές στρατηγικές των βασικών παραγωγών αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. Η προσφορά βρίσκεται ήδη υπό κάποια πίεση από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παρατείνουν τις μειώσεις της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Capital Economics: Οι οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News