Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 13:12
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Περιορίζονται οι απώλειες – Βαρίδι οι τράπεζες

ΧΑ: Περιορίζονται οι απώλειες – Βαρίδι οι τράπεζες

Περιορίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι διεθνείς πιέσεις στις ευρωαγορές μετριάζονται εν μέσω των ανησυχιών για την κρίση στη Μέση Ανατολή που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο. Η ψαλίδα στην αγορά του ΧΑ σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εντείνει τον προβληματισμό ως προς την αντοχή της εγχώριας αγοράς σε έξωθεν πιέσεις παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,17% στις 1.123,6 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 133,24 εκατ. ευρώ, καθώς πέρασε το πακέτο της Eurobank, του 1,4% των μετοχών της , αξίας 93,7 εκατ. το οποίο αγόρασε η τράπεζα από το ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή.

Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σημαντικά κατά 1,63% στις 867,5 μονάδες. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,23%), Lamda Development (+0,67%) και του ΟΠΑΠ (+0,60%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της viohalco (-3,35%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,26%) και της Aegean (-2,80%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,17%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+0,18%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-4,08%), των Πρώτων Υλών (-2,81%) και των Κατασκευών (-2,36%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα γεωπολιτική αναταραχή -ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία- είναι πιθανό να πυροδοτήσει στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια» με αύξηση του ενδιαφέροντος για τον χρυσό και το δολάριο και ενδεχομένως να ενισχυθεί η ζήτηση για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. 

«Κάθε φορά που υπάρχει διεθνής αναστάτωση, το δολάριο ενισχύεται», δήλωσε στο Reuters ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος στην Spartan Capital Securities, προεξοφλώντας επίσης ότι ο επενδυτικός κόσμος θα καταφύγει και στον χρυσό. 

Εξάλλου, το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, την ώρα που συνεχίζεται ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Ως επακόλουθο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας περισσότερη σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Την ίδια ώρα, παρά τις αρχικές απώλειες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πλέον με μεικτά πρόσημα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, ενώ ανησυχίες προκαλεί και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται πλέον οριακά κατά 0,02% στις 445 μονάδες. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,48% στις 15.156 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,28%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,2%. Στην Ιταλία, ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,24% και η Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,5%.

Το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, την ώρα που συνεχίζεται ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Ως επακόλουθο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας περισσότερη νομισματική σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα, οι τιμές τους πετρελαίου κατέγραψαν άλμα άνω του 4% ενώ αργότερα περιορίστηκαν και αυτή την ώρα το μπρεντ ενισχύεται κατά 2,5% στα 86,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει αύξηση 2,8% στα 85 δολάρια.

Αν και ούτε το Ισραήλ ούτε η Παλαιστίνη είναι σημαντικοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, η βία θα μπορούσε να έχει επακόλουθες επιπτώσεις στις γεωπολιτικές στρατηγικές των βασικών παραγωγών αργού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. Η προσφορά βρίσκεται ήδη υπό κάποια πίεση από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να παρατείνουν τις μειώσεις της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Capital Economics: Οι οικονομικές συνέπειες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News