Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 11:16
ΑΓΟΡΕΣ

Στη δίνη του Μεσανατολικού το ΧΑ – Νέα ισχυρή πτώση

Στη δίνη του Μεσανατολικού το ΧΑ – Νέα ισχυρή πτώση

Ισχυρές αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ το εύθραυστο -τον τελευταίο καιρό- Χρηματιστήριο Αθηνών υφίσταται βαρύτερες απώλειες με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 1.120 μονάδες, εντείνοντας τον προβληματισμό ως προς την αντοχή της εγχώριας αγοράς σε έξωθεν πιέσεις παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.118,7 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,6% με την αξία των συναλλαγών να έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 112 εκατ. ευρώ, , καθώς πέρασε το πακέτο της Eurobank, του 1,4% των μετοχών της , αξίας 93,7 εκατ. το οποίο αγόρασε η τράπεζα από το ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,1% στις 872,00 μονάδες. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean (-560%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,92%), της Viohlaco (-3,77%) και της Ελάκτωρ (-3,23%). Αντιθέτως, ανοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Ca HBC (+0,74%) και Lamda (+0,25%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των τροφίμων (+0,71%), ενώ απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγεάις (-3,81%), της Τεχνολογίας (-3,40%) και των Πρώτων Υλών (-3,03%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η νέα γεωπολιτική αναταραχή -ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία- είναι πιθανό να πυροδοτήσει στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια» με αύξηση του ενδιαφέροντος για τον χρυσό και το δολάριο και ενδεχομένως να ενισχυθεί η ζήτηση για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. 

«Κάθε φορά που υπάρχει διεθνής αναστάτωση, το δολάριο ενισχύεται», δήλωσε στο Reuters ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος στην Spartan Capital Securities, προεξοφλώντας επίσης ότι ο επενδυτικός κόσμος θα καταφύγει και στον χρυσό. 

Εξάλλου, το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, την ώρα που συνεχίζεται ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Ως επακόλουθο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας περισσότερη σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Εξάλλου, με πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση μεγάλης κλίμακας που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ ανησυχίες προκαλεί η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,16% στις 444 μονάδες με τις μεγαλύτερες απώλειες στους κλάδους των Χημικών και των Ταξιδιών. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,62% στις 15.135 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,6%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο 0,2%. Στην Ιταλία, ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0,6% και η Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,75%.

Το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, την ώρα που συνεχίζεται ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Ως επακόλουθο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας περισσότερη νομισματική σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα, οι τιμές τους πετρελαίου κατέγραψαν άλμα άνω του 4% ενώ αργότερα περιορίστηκαν και αυτή την ώρα το μπρεντ ενισχύεται κατά 2,5% στα 86,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει αύξηση 2,8% στα 85 δολάρια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες με το βλέμμα στο Ισραήλ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News