Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες με το βλέμμα στο Ισραήλ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απώλειες με το βλέμμα στο Ισραήλ

Με πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση μεγάλης κλίμακας που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ ανησυχίες προκαλεί η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,26% στις 443,6 μονάδες με τις μεγαλύτερες απώλειες στους κλάδους των Χημικών και των Ταξιδιών. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,69% στις 15.125,3 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 χάνει 0,8%, ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 σημειώνει οριακή πτώση 0,05%. Στην Ιταλία, ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 0.9% και η Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,75%.

Πάντως, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές που σχετίζονται με τα πετρελαιοειδή και το φυσικό αέριο καθώς εκτινάσσονται οι τιμές τους. Το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, την ώρα που συνεχίζεται ακόμη ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Ως επακόλουθο, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, προκαλώντας περισσότερη σύσφιγξη από τις κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα, οι τιμές τους πετρελαίου κατέγραψαν άλμα άνω του 4% ενώ αργότερα περιορίστηκαν και αυτή την ώρα το μπρεντ ενισχύεται κατά 2,68% στα 86,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό σημειώνει αύξηση 3,1% στα 85,3 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο, καθώς το Brent σημείωσε πτώση περίπου 11% και το WTI κατέγραψε πτώση άνω του 8%, λόγω των ανησυχιών ότι τα επίμονα υψηλά επιτόκια θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη και περιορισθει η ζήτηση καυσίμων.

Στις ανησυχίες για την Ευρωζώνη ήρθαν να προστεθούν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, που υποχώρησε για τέταρτο μήνα τον Αύγουστο, καθώς η πτώση της μεταποίησης επιβαρύνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της πτώσης στον κατασκευαστικό τομέα και την ενέργεια. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μείωση 0,1%. Ο δείκτης της παραγωγής κατέγραψε το χαμηλότερο επίπεδο για φέτος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News