Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 08:25
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου – Πού εστιάζουν οι αναλυτές

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου – Πού εστιάζουν οι αναλυτές

Άλμα που ξεπέρασε και το 4% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μπαίνει στην τρίτη ημέρα της.

Αυτή την ώρα, το μπρεντ ενισχύεται κατά 3,3% στα 87,36 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα είναι μια σπασμωδική αντίδραση και πιθανότατα προσωρινή.

 «Για να έχει αυτή η σύγκρουση μόνιμο και ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, πρέπει να υπάρξει μια διαρκής μείωση της προσφοράς πετρελαίου ή των μεταφορών», δήλωσε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων της Commonwealth Bank, σύμφωνα με το CNBC.

«Διαφορετικά, και όπως έχει δείξει η ιστορία, η θετική αντίδραση της τιμής του πετρελαίου τείνει να είναι προσωρινή και ξεπερνιέται εύκολα από άλλες δυνάμεις της αγοράς». Η σύγκρουση δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο καμία σημαντική πηγή προμήθειας πετρελαίου, πρόσθεσε.

Όπως σημειώνει το CNBC, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν είναι σημαντικός παίκτης του πετρελαίου. Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνδυασμένη δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, η χώρα σχεδόν δεν έχει καμία παραγωγή αργού πετρελαίου. Αντίστοιχα, τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ.

Ωστόσο, η σύγκρουση βρίσκεται κοντά σε μία βασική περιοχή παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου για την παγκόσμια αγορά. Επομένως, οι ανησυχίες των αναλυτών εστιάζουν στο πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράν.

«Εάν οι δυτικές χώρες συνδέουν επίσημα τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών με την επίθεση της Χαμάς, τότε η προσφορά πετρελαίου και οι εξαγωγές του Ιράν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο», εξηγεί ο Dhar.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News