Business & Finance Κυριακή 8/10/2023, 13:30
ΑΓΟΡΕΣ

Μεσανατολικό: Υποχωρούν τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής

Μεσανατολικό: Υποχωρούν τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής

Οι συνέπειες από την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς αντήχησαν στις αγορές της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας τις μετοχές σε πτώση δίδοντας τον τόνο για μια πιθανώς ασταθή εβδομάδα.

Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιοχή υποχώρησαν σήμερα Κυριακή, καθοδηγούμενοι από την πτώση 7,6% του δείκτη αναφοράς TA-35 του Ισραήλ, στη μεγαλύτερη απώλειά του σε περισσότερα από τρία χρόνια. Ο Tadawul All Share Index στο Ριάντ υποχώρησε 1,3%, ενώ οι μετοχές στο Κουβέιτ, το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν επίσης σημείωσαν πτώση. Ο δείκτης EGX30 της Αιγύπτου μειώθηκε έως και 2%.

Οι επιθέσεις της Χαμάς σηματοδοτούν την πιο θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες και απειλούν να κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει μια παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Χαμάς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα κερδίσει. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να υποστηρίξει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Η σύγκρουση λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη στιγμή που οι διπλωματικές σχέσεις είναι ευάλωτες και επίσης μια στιγμή ιστορικής διχασμού στο Ισραήλ σχετικά με τη συμμαχία του Νετανιάχου με την ακροδεξιά του Ισραήλ και τις προσπάθειές τους να αναθεωρήσουν το δικαστικό σύστημα του έθνους. Το ισραηλινό σέκελ έχει πέσει σε χαμηλό επτά ετών τις τελευταίες ημέρες, εν όψει της προγραμματισμένης επαναλειτουργίας του κοινοβουλίου του Ισραήλ αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Οι διχαστικές τάσεις στην πολιτική και τη δομή ασφαλείας του Ισραήλ θα εξαντληθούν όσο η στρατιωτική απάντηση στη Γάζα είναι σε εξέλιξη, αλλά δεν θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο Χασνάιν Μαλίκ, στρατηγικός αναλυτής στο Ντουμπάι στην Tellimer, πάροχος έρευνας και δεδομένων για τις αναδυόμενες αγορές. «Αυτό θα παραμείνει τρωτό σημείο για όλες τις τιμές ενεργητικού του Ισραήλ».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News