Business & Finance Παρασκευή 6/10/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ράλι στο τέλος της συνεδρίασης – Εστίασε στα θετικά σημεία

Wall Street: Ράλι στο τέλος της συνεδρίασης – Εστίασε στα θετικά σημεία

Σε ράλι επιδόθηκε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για περαιτέρω επιτοκιακή αύξηση και ώθησαν ξανά σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 288,01 μονάδες ή 0,87% κλείνοντας στις 33.407,58 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,18%στις 4.308,50 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,6% τερματίζοντας τη συνεδρίαση στις 13.431,34 μονάδες.

Ωστόσο, στα χαμηλά της σημερινής συνεδρίασης, ο Dow Jones υποχώρησε 272 μονάδες, ενώ στα υψηλά ενισχύθηκε περισσότερο από 400 μονάδες. Επίσης, στα χαμηλά της συνεδρίασης, οι Nasdaq και S&P 500 έχαναν 0,9% της αξίας τους.  

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 336.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τη στιγμή που οικονομολόγοι περίμεναν μόλις 170.000. Ωστόσο, οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Ο λόγος της ανάκαμψης των μετοχών δεν έγινε απόλυτα σαφής. Ορισμένοι επικαλέστηκαν τη μικρότερη αύξηση των μισθών, ενώ κάποιοι άλλοι την υπαναχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων από τα υψηλά της συνεδρίασης. Εν μέρει, το ράλι έχει να κάνει με τη γενικότερη αντίληψη της αγοράς ότι οι ρευστοποιήσεις έχουν φθάσει σε υπερβολικό βαθμό αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας το δείκτη S&P 500 σε πτώση μεγαλύτερη από 8% από το υψηλό του έτους. 

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση, οι ομολογιακές αποδόσεις σημείωσαν άνοδο, με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να πλησιάζει το υψηλότερο επίπεδο 16 ετών. Όμως, λίγο αργότερα υποχώρησε από τα επίπεδα αυτά, παρότι έκλεισε τη συνεδρίαση στο 4,78% με άνοδο έξι μονάδων βάσης. 

«Υπήρξε μία μικρή υπαναχώρηση των αποδόσεων απο το αρχικό επίπεδο του 4,8%. Αυτό βοήθησε την χρηματιστηριακή αγορά ειδικά μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων», ανέφερε η Μέγκαν Χόρνεμαν, επικεφαλής επενδύσεων της Verdence Capital Advisors. 

μετοχές τεχνολογίας ήταν αυτές που καθοδήγησαν την άνοδο του S&P 500, καταγράφοντας κερ΄δη 2%. Οι μετοχές των Palo Alto Networks, Monolithic Power Systems και Advanced Micro Devices ενισχύθηκαν όλες περισσότερο από 4%. 

Σε ράλι επιδόθηκαν και οι μετοχές των GM και Ford, καθώς οι εργαζόμενοι στο σωματείο UAW δεν σχεδιάζουν νέες απεργίες εφόσον υπήρξε κάποια πρόοδος στις συζητήσεις με τη διοίκηση των αυτοκινητοβιομηχανιών. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 0,48%, «σπάζοντας» το καθοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,6%, ενώ ο Dow Jones παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος με πτώση 0,3%. 

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News